In de nacht van
donderdag 11 mei 1944 rond 1u werden de inwoners van Beverlo en de omliggende dorpen opgeschrikt door het geronk van een grote formatie vliegtuigen. Die lieten parachutefakkels vallen zodat de omgeving werd verlicht. Het waren
Engelse bommenwerpers die het Kamp van Beverlo wilden bombarderen. De bommen troffen echter een stuk van de Zuidstraat en een deel van de tuinwijk rond de mijn van Beringen. Er vielen
70 doden waarvan 63 inwoners van Beverlo. Ook enkele Duitse soldaten die op dat moment in de jongensschool in de Zuidstraat ingekwartierd lagen kwamen om.
De taferelen die zich in Beverlo afspeelden waren hallucinant.
De verhalen kan je lezen in het boek
'Bjèvel Boven' van Marc Bertrands. "De familie Nijs-Tordoor heeft ons het meest aangegrepen. Een bom was naar de kelder ingeslagen. Tien personen waren in de kelder door de luchtdruk gedood. Ze lagen naast mekaar. Naast de moeder lang een kindjes van een paar maanden oud", lezen we in het boek.
De begrafenis vond plaats op 16 mei in de kerk van Beringen-Mijn. Op het voorhof stond de lijkkisten in rijen opgesteld. Het was een indrukkewekkend en pakkend zicht. Na de mis werden de kisten op lange vrachtwagens van houthandelaars en op met paarden bespannen wagens geladen en naar de kerkhoven gebracht.
Vandaag is er om 10u een herdenking in de kerk van Beverlo. Daarna wordt er in stoet naar het kerkhof gegaan.
(Met dank aan Heemkunde Beverlo en Citévolk Spreekt)