Wie de laatste dagen een fiets- of wandeltocht heeft gedaan, zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat het op bepaalde plaatsen
wel herfst lijkt. Bomen verliezen hun bladeren door
droogtestress. Het is bijvoorbeeld goed te zien op de Klitsberg in Paal, aan de Paalse Plas en het Koersels Kapelleke.
"In de zomer kan de bodem zo ver uitdrogen, dat planten niet meer optimaal kunnen verdampen. Ze ondervinden dan droogtestress. Eerst sluit een plant zijn huidmondjes om waterverlies via verdamping te voorkomen, maar uiteindelijk kan hij geheel of gedeeltelijk afsterven. Droogtestress komt vooral voor op bodems met een diepe grondwaterstand beneden het maaiveld en met een grove textuur, zoals grof zand", leren we bij de Klimaateffectenatlas.
"Op langere termijn dreigen bomen zo uitgeput te raken en zelfs te verdwijnen’, zegt professor bosbeheer Kris Verheyen (UGent) aan VRT NWS.
De UGent voert al langer onderzoek naar droogtestress. Zo veranderen bomen van tactiek om aan water te geraken.
"Tijdens droogteperiodes kunnen planten onvoldoende water uit de bodem halen om gezond te blijven. Ze schakelen dan over naar bladwateropname waardoor ze alternatieve waterbronnen zoals ochtenddauw of plotse korte regenbuien gebruiken om zo hun interne waterreserves aan te vullen. Dat is een belangrijk mechanisme tijdens droogte”, zegt UGent onderzoeker Willem Goossens.