Het gekende viswarenbedrijf Vandermaesen in Viversel sluit binnenkort definitief zijn deuren. Het hele gebouw staat momenteel te koop, er is voorlopig nog verse vis te koop, maar de diepvriezers en nevenproducten worden uitverkocht. De sluiting is wellicht voor de komende weken, maar het personeel verkeert daarover in het ongewisse. Ook de voedingscentrale van de vakbond kreeg nog geen duidelijkheid en ook de vragen die we voorlegden aan het huidige moederbedrijf bleven voorlopig onbeantwoord
De geschiedenis van het bedrijf begint in 1934 in Lummen toen vader Vandermaesen met een eigen visbedrijf startte. Hij verwierf al snel een goede reputatie met de verkoop van gerookte haring, bokking zoals het in de streek werd genoemd. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Vandermaesen uit tot een gevestigde waarde, want ondertussen werd het aanbod aan gemarineerde vis en schaaldieren alsmaar groter. In 1976 namen de zonen de zaak over. Zij gingen verder in de innovatie, de uitbreiding van het productgamma en invoer van verse vis uit heel Europa. Ondertussen verhuisde het bedrijf naar een grote vestiging in Viversel, op de hoek van de Westlaan en Boterbosstraat. Ook de winkel werd drukbezocht door liefhebbers van vis, schaaldieren en mosselen uit de streek.
Overname
Het bedrijf behield zijn naam maar kwam nadien terecht in grotere groepen, eerste Kennemervis, daarna Levenstond om in juli 2020 in handen te komen van de Gilco groep uit Evergem. Tot 2 jaar geleden stond Vandermaesen ook steevast in de VKW Top 500 met de grootste Limburgse bedrijven qua omzet. Het telde toen nog 54 personeelsleden. Maar aan dat verhaal komt nu een einde. Eerder werd al de winkel in Beringen gesloten, ook de vestiging in Tielt-Winge zou volgens het ACV dichtgaan, terwijl voor de nieuwe winkel in Genk dan weer een overnemer zou gezocht worden. (foto Dirk Reynders)