zoals we ze nu kennen, is in zicht. Het moederbedrijf van de
houdt momenteel een uitverkoop en zocht al even een overnemer.
Die is nu gevonden. De rechtbank moet nog wel haar fiat geven.
Voor de Belgische winkels van Bristol is er interesse door twee kandidaat-overnemers. “Een eerste is bereid 62 winkels over te nemen, samen met de voorraad en 13 van de 170 jobs op de hoofdzetel. Andere kandidaten willen een tiental winkels overnemen. Bij het personeel van de winkels, dat op de loonlijst van de zelfstandige uitbaters staat, kunnen 150 mensen mee doorstarten, schrijft De Tijd. De Euro Shoe Group wil nu het faillissement aanvragen en zo komt er ook een einde aan Bristol in Nederland.
Voor het hoofdkantoor in Beringen is dat een sociaal drama. Of de winkel in Paal de deuren kan openhouden is nog niet bekend.
“Als je de winkels, de filialen en de hoofdzetel samen bekijkt dan is het toch een sociaal bloedbad”, zegt Mary Anne Smeets van de socialistische vakbond BBTK bij Radio 2.
Bijna eeuweling
De Euro Shoe Group is net geen 100 jaar. Het verhaal begon in Diest met een schoenwinkel van Albert en Omer Vanaudenhove in 1925. Het bedrijf groeide uit tot een nationale speler met het merk Shoe Post, een begrip in België. Na de Tweede Wereldoorlog werd het merk gekend als postorderbedrijf, later ook met fysieke winkels met de gekende afgeronde lage prijzen. 'Een Shoe Post-prijs, het wordt nu nog altijd gezegd.
Groei
Tot de jaren ’90 groeide het bedrijf verder uit met merken zoals Shoe Post, Primo, Multichauss en André Luxe. In 1991 werden ook de Nederlandse ketens Bristol en Van Woensel overgenomen. Datzelfde jaar werd Euro Shoe Group (ESG) de holding van de diverse merken.
In december 2000 beslist de Euro Shoe Unie van de familie Vanaudenhove de naam Shoe Post te aan te passen om het imago van de schoenwinkelketen op te frissen. De winkels zijn verlieslatend en kampen met een negatief imago van goedkope en plastic schoenen.
Vanaf augustus 2001 vervellen de tientallen Shoe Post-winkels in België naar vernieuwde Shoes in the Box-winkels. In 2004 verhuist het bedrijf naar Beringen waar een gloednieuw distributiecentrum en kantorencomplex wordt gebouwd aan het Albertkanaal.
Euro Shoe Unie baat dan in ons land de winkelketens Shoes in the Box, Avance, Shoe Discount en Primo uit. Ook in Nederland (Bristol en Van Woensel) en in Franrijk (Multi) is de groep nog actief. Vanuit het nieuwe distributiecentrum zullen al deze winkels worden bevoorraad. Primo en Multi worden dan weer verkocht.
Vanaf 2017 vond er in België een grote verandering plaats waarbij alle Shoe Discount-winkels werden omgevormd tot Bristol-winkels.
Reorganisaties
De vele reorganisaties en wisselingen van management binnen het bedrijf, brengen geen soelaas om het bedrijf de goede richting uit te sturen en de verliezen beginnen te wegen.
Elise Vanaudenhove wordt in 2019 ceo van de Euro Shoe Group en kreeg de moeilijke taak om het familiebedrijf terug rendabel te maken. Met een financiële injectie van LRM werd een herstelplan uitgewerkt. Het zag er even goed uit maar in mei van dit jaar vroeg het bedrijf bescherming aan tegen schuldeisers. Nu valt het doek.
Voor velen zal de naam Shoe Post in het geheugen gegrift blijven.
Over de beginjaren van Shoe Post kan je nog een interessant artikel lezen op
Liberas.