'Het zionistische project Israël. Etnisch zuiver, of binationaal gidsland?', is een boek van
Paul Lookman uit Koersel. Paul is van jongs af geïnteresseerd in geschiedenis. Hij is een geboren Nederlander en mocht voor zijn werk veel reizen. In 1981 verhuist hij naar België. Vandaag woont hij in Koersel.
"Ik werd in 1981 verantwoordelijk voor de Brusselse vestiging van een Nederlandse brancheorganisatie in de zuivelsector die zich bezighield met collectieve communicatie en public relations. In die functie onderhield ik nauwe contacten met in Brussel gestationeerde agrarische collega’s van over de hele wereld, en met Nederlanders in functies bij de NAVO en de EU. Mijn ‘opruststelling’ betekende het startschot voor een onbezoldigde ‘tweede carrière’. Ik volgde cursussen internationale betrekkingen, was betrokken bij lobbywerk voor Amnesty International en stuurde lezersbrieven naar de media".
Paul schrijft nu onder andere voor DeWereldMorgen en heeft een
eigen blog over internationale politiek.
"Het lot van de Palestijnen in wat vandaag de Joodse staat Israël heet houdt mij al meer dan een halve eeuw bezig. Ik heb een aantal van hen ontmoet in de jaren zeventig, heb zaken met ze gedaan, ben door hen thuis uitgenodigd, heb vrienden gemaakt en ben onder de indruk geraakt van hun warme persoonlijkheid en gastvrijheid, en vooral van hun ondernemerslust, moed en onverzettelijkheid. Het waren Palestijnen in de diaspora", zegt Paul.
Een boek over Israël en zijn geschiedenis is uiteraard geen evident gegeven.
"Hoe boek vertelt het verhaal van twintig eeuwen Jodenvervolging, wat antisemitisme voor Joden betekent, en waarom het zionistische project werd opgezet. Het boek belicht ook hoe voor Arabieren Israël een bastion van Westers imperialisme is, en de Israëli’s vertegenwoordigers zijn van de vijandige Westerse wereld die oud zeer wil wreken op een volk dat hen beschaving heeft gebracht. De bevrijding van Palestina werd de officiële mantra van Arabische heersers die heimelijk met de koloniale mogendheden samenspanden tegen de Palestijnen."
Aan de hand van recent onderzoek laat Lookman zien dat de Arabische massa tegen erkenning van de zionistische staat is.
"Het feit dat hun leiders zich inlaten met Israël heeft hun legitimiteit aangetast en de volkswoede aangewakkerd. Bij de volksopstanden in 2011 kookten deze gevoelens over. Het lot van de Palestijnen is een belangrijk element in de grieven. Dat maakten de Palestijnse vlaggen tijdens de protesten duidelijk.
Tweeduizend jaar strijd heeft de Joden een onhoudbare koloniale staat opgeleverd. Vandaag is een tweestatenoplossing een hersenschim: 600.000 kolonisten laten zich niet wegjagen. Het alternatief is een democratische staat voor Joden én Palestijnen. Dat vergt een grondig maatschappelijk debat zoals dat onder Frederik Willem de Klerk, de man die de apartheid in Zuid-Afrika afschafte", zegt Paul.
Het boek is te verkrijgen via deze link.