Ook deze zomer wil
Voka – KvK Limburg de brug slaan tussen de
Wetstraat en de werkvloer. Zo zullen in Limburg verschillende politici deelnemen aan de Voka zomerstages. Tijdens deze stage draait een politica/politicus een dag mee in een Limburgse onderneming of instelling. De deelnemers aan de stage komen uit het Vlaams parlement, de Kamer, het Europees parlement en het Brussels parlement. “We willen van de zomermaanden gebruikmaken om bruggen te slaan tussen de politiek en de Limburgse bedrijfsvloeren. Politici kunnen aan den lijve ervaren hoe onze ondernemingen elke dag maatschappelijke groei realiseren. De Voka zomerstages zorgen voor een verfrissende kijk op ondernemen in Vlaanderen en Limburg. We zijn blij dat we opnieuw een recordaantal deelnemers hebben kunnen overtuigen”, zegt
Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.
Vlaams parlementslid Hilal Yalçin uit Beringen was gisteren de hele dag op stage bij de
Uhasselt. Haar dag bestond uit een aantal gesprekken met directieleden, profs en studenten.
"Ik heb vooral onthouden dat het inrichten van hoger onderwijs heel veel geld kost, dat nieuwe opleidingen veel centen kosten en dat de Uhasselt best nog wel meer geld van de overheid mag krijgen", vertelt Hilal.
Diversiteit is voor Hilal een belangrijk aandachtspunt.
"We moeten zeker nog een tandje bijsteken voor alle kansen- en minderheidsgroepen. Vanuit Limburg is de doorstroming naar het hoger onderwijs nog te laag. Het begint al in het kleuteronderwijs en alle latere schakels zijn belangrijk. Het ASO levert traditioneel de grootste instroom naar het hoger onderwijs en daar is er nog een te lage vertegenwoordiging van leerlingen uit de migratiegemeenschap. We moeten daarom blijven inzetten op sensibilisering, een diploma hoger onderwijs geeft zeker meer kansen in het leven. Ook de rol van de ouders is cruciaal en taal is zeer belangrijk. Veel lezen bijvoorbeeld, ik roep altijd iedereen in mijn omgeving op om veel te lezen. Het onderscheid tussen ASO, TSO, BSO moet minder worden en technisch onderwijs blijft heel belangrijk want van daaruit is er ook een doorgroeimogelijkheid naar het hoger onderwijs ", zegt Yalçin tot slot.