Op het
kerkhoven van Koersel en Beringen-Mijn zijn, zoals door de stad eerder aangekondigd, ontgravingen aan de gang. Zo worden graven van oudstrijders samengebracht op één perceel en graven waarvan de concessie verlopen is, verwijderd. In Koersel zijn de ontgravingen zo goed als achter de rug. In Beringen-Mijn zijn de graven gemarkeerd.
Zo dreigen daar een aantal historische een waardevolle graven te verdwijnen. Irene Halinek, die al jaren het graf van Alex Bedkowski op de begraafplaats van Beringen-Mijn verzorgt, zag gisteren een lint rond dat graf. Het hele perceel waarop ook Alex rust, zou verwijderd worden.
De
heemkundige kring van Beverlo en de erfgoedvereniging Citévolk Spreekt vragen nu om enkele waardevolle graven alsnog te bewaren.
"Anderhalf jaar geleden, 12 december 2018, organiseerde Heemkunde-Beverlo een plechtigheid op de begraafplaats van Beringen-Mijn om de gehandicapte schoenmaker Alex Bedkowski eindelijk de (postume) hulde te brengen die hem toekwam. Hij had, ondanks zijn immobiliteit (hij zat in een rolstoel), tijdens de Tweede Wereldoorlog de joodse Emilie Koss en haar zoontje Heinz Löwenheck helpen onderduiken, zodat zij later niet naar de Dossinkazerne in Mechelen werden gevoerd, waar de treinen klaar stonden richting Auschwitz ", zegt
Marc Bertrands van de heemkundige kring Beverlo.
Marc heeft nu een vraag gericht aan de stad om het graf van Bedkowski en de graven aan een aantal Russische krijgsgevangenen alsnog te bewaren.
"Wij zouden het spijtig vinden, mocht het graf van Alex Bedkowski verdwijnen. In 2018 hebben wij een gedenksteentje op zijn graf gezet om hem te erkennen als 'Rechtvaardige onder de Volken', zoals de joden vandaag mensen eren die destijds joden van de Holocaust hebben gered", zegt Marc Bertrands nog.
De begraafplaats van Beringen-Mijn is een unicum, het getuigt van de speciale geschiedenis van de Beringse mijn en de migratie. Ook voor Citévolk Spreekt is er nood aan actie rond het bewaren van de begraafplaats.
"Hier liggen vooral mijnwerkers en hun naaste familie begraven. Mijnwerkers van diverse nationaliteiten, die geholpen hebben om de mijn van Beringen, uit te bouwen. Het is het DNA van wat ooit de bevolking van Beringen-Mijn was", zegt
Swa Hemelaers van Citévolk Spreekt.
Citévolk Spreekt en de Heemkundige Kring van Beverlo willen nu samenwerken om rond dit thema te werken.
"Ik stel al voor dat de ruggen van de grafstenen van al diegenen die in de mijn gewerkt hebben bewaard worden en deze als herinnering en eerbetoon tegen de binnenkant van de kerkhofmuren geplaatst worden. Zij hebben de cité mee een gezicht gegeven, de koolmijn laten bloeien en Beringen op de kaart gezet", zegt Swa nog.
Schepen van cultuur en erfgoed An Moons heeft wel oren naar het verhaal van de erfgoedverenigingen.
"Ontgravingen gebeuren niet zomaar en betreft voornamelijk oude graven die in vele gevallen niet meer bezocht worden. Dit betekent niet dat we geen oog hebben voor de historische waarde van bepaalde graven, zoals bijvoorbeeld die van Alex Bedkowski en de Russische krijgsgevangenen. In overleg met de betrokken diensten zullen we bekijken wat de mogelijkheden voor behoud zijn. Als stadsbestuur erkennen we de waarde van funerair erfgoed. De kerkhoven en graftekens houden de herinnering aan onze voorouders levendig. We gaan dan ook graag het gesprek aan met alle erfgoedactoren in Beringen over de zorg voor het waardevolle funerair erfgoed op ons grondgebied. Eerst en vooral dringt zich een inventarisatie op van het lokale funeraire erfgoed dat cultuurhistorisch belangrijk is want dit ontbreekt momenteel nog. Hier willen we als stad samen met alle erfgoedorganisaties werk van maken om zo graven met erfgoedwaarde te vrijwaren voor de toekomst", zegt schepen An Moons. (foto's Patrick Cosemans en Hans Put)