In ons land hebben al 1 miljoen mensen hun eerste vaccin gekregen, dat is 11% van de volwassen bevolking en de doelgroep van de vaccinatiecampagne. In Beringen kregen
3934 inwoners al minstens één spuitje. Toch is er nog veel kritiek omdat het allemaal niet snel genoeg gaat. Daarom vroegen we enkele Beringenaren die nu in het buitenland wonen naar een stand van zaken in hun nieuwe thuisland.
Antonio Parisi, een ex-mijnwerker, woont nu in Italië. De regio Abruzzo kleurt daar nog altijd rood.
"De vaccinatie voor ons is voorzien op 8 april. Hier zijn wel nog veel eigenzinnige mensen die zich niets aantrekken van de maatregelen.
Wij mogen samenkomen met maximum zes personen, mensen blijven ook nog heel veel thuis, gaan zo weinig mogelijk naar de winkel. Bedoeling is om zo weinig mogelijk mensen te ontmoeten. We kijken elke avond naar TV2000 en bidden samen via een live-uitzending vanuit Lourdes. We hopen dat het leven zo snel mogelijk weer normaal zal zijn", laat Antonio vanuit Italië weten.
Anja van Herle woont in het zonnige Amerikaanse LA.
"Hier in Los Angeles zijn de maatregelen wat versoepeld. Restaurants, theaters zijn terug open maar met beperkte capaciteiten.
Nog steeds is een masker verplicht. Je mag reizen, maar niet verder dan 120 mijl. Maar veel mensen houden zich niet aan die regel of weten het zelfs niet. Vanaf 1 april zullen 50-plussers gevaccineerd worden. Het was een zwaar jaar maar men begint er zo gewoon aan te worden", zegt Anja positief.
Karlien Cuyvers woont in Frankrijk en werd vorig jaar zelf besmet met corona.
"Zestien regio’s zitten momenteel in een lockdown, die wel ‘light’ genoemd wordt, het gaat hier over 21 miljoen personen. Zij mogen niet reizen tussen de verschillende regio’s, moeten in een cirkel van 10 km rond hun huis blijven maar mogen wel voor een onbeperkte tijd buiten blijven, de niet essentiële winkels zijn gesloten, maar meer winkels worden nu als essentieel beschouwd, waaronder kappers, boekenwinkels, chocolade winkels (waarschijnlijk omdat Pasen voor de deur staat), garages en natuurlijk alle voedingswinkels. Andere regio’s riskeren in lockdown te gaan omdat de besmettingen met het virus maar blijven stijgen en de ziekenhuizen vol lopen. Scholen blijven open, ook in de regio’s die in lockdown zitten", zegt Karlien.
"Ik ben gevaccineerd sinds vorige maandag met Pfizer. Dit komt omdat ik verpleegkundige ben. Ik heb maar één dosis nodig omdat ik dus al corona gehad heb. Dit geldt voor alle personen die corona gehad hebben. Ze zijn hier momenteel de 70 plussers aan het vaccineren.
In het begin van de vaccinatiecampagne wou nog geen 25% Van de bevolking zich laten inspuiten. Ze zijn heel achterdochtig over het feit dat het vaccin zo snel op de markt gekomen is. Ze hebben er geen vertrouwen in. Nu zouden we aan 65% zitten. Meer en meer mensen wensen dus gevaccineerd te worden", vertelt Karlien nog.
Joe Cillen woont in Rotterdam en geeft een overzicht van de stand van zaken bij onze Noorderburen. De lockdown is daar zeker nog niet gedaan.
"Dit houdt onder andere in dat je 1 persoon mag ontvangen in je woning. Dat je maximaal 1 persoon bezoekt per dag en dat je thuis werkt als dat kan. Op 31 maart wordt de avondklok een uur verschoven van 21.00 naar 22.00 uur. Theaters bioscopen, sportzalen, zwembaden, restaurants en cafés blijven dicht. Winkelen kan alleen op afspraak en dat conform de regels zoals afstand bewaren mondkapjes enz. Naar de supermarkt of winkels die eten verkopen ga je alleen. Contactberoepen mogen hun beroep uitoefenen, behoudens de sekswerkers. Reizen wordt afgeraden en naar het buitenland reizen is taboe", zegt Joe.
"Het vaccinatie programma schijnt op schema te liggen al heb ik mijn injectie nog niet gehad. Men verwacht dat iedereen in juli is ingeënt. Ondanks al het gedoe blijf ik er min of meer stoïcijns onder. In wezen verandert mijn leven niet zo erg. Deels is dat te wijten aan het feit dat ik een pensioen geniet, nog steeds volop werk als kunstenaar en een strak en gedisciplineerd leven leidt dat bol van afwisseling staat. Zowel sport, muziek en studie houden me fysiek en mentaal in vorm. Mijmeren en verpozing zorgen voor de balans. Wel is het jammer dat ik momenteel niet reizen kan, maar de plek die ik bewoon is dynamisch en erg mooi. Amper een fietstocht van een half uur brengt me uit de stad in de polders, de grienden en de natuur .... en als het mooi weer is sla ik in een nabije camping aan de Oude Maas m'n tentje op en lees ik een boek. Nu en ook dan is het leven goed", zegt Cillen nog.
Karen Kennes (foto) woont in Berlijn. Daar is de lockdown verlengd tot 18 april.
"We werken beiden ook al meer dan een jaar volledig van thuis uit. Begin januari moest ik in mijn nieuwe functie volledig thuiswerken. Dat was ook een hele opgave, vooral als je er niet mee gerekend hebt, dat er ook nog 2 kinderen in huis rondlopen en je altijd wel onderbroken wordt. Mijn zoon startte in augustus 2020 in het eerste studiejaar, waar er onmiddellijk een verplichting werd ingevoerd met maskers en dergelijke. Door de maatregelen werden de schooluren regelmatig aangepast en moest hij dan ook homeschooling doen. Ook al heeft hij het uitstekend gedaan, het was toch ook helemaal niet evident, zeker omdat vooral als ze in het eerste studiejaar zitten, de kinderen ook een vorm van begeleiding nodig hebben. Dat moesten we er dan ook nog bijnemen. Het allermoeilijkste was dan ook, dat we geen extra opvang hadden gedurende al die tijd, dus we stonden er dan ook alleen voor", zegt Karen.
De vaccinatiecampagne is Duitsland is ook volop aan de gang.
"Met 9,05% (ca. 7 miljoen) van de inentingen, liggen we niet ver voor op België, maar het cijfer ging de laatste week wel naar boven. Sneltests worden meer en meer beschikbaar gemaakt zodat mensen zich ook zelf kunnen testen. Voor getroffen bedrijven door de crisis komt er nog extra financiële hulp van de regering. Zelf hebben we nog geen bericht over een mogelijke vaccinatie gekregen. De regering bekijkt nu hoe nu ook huisartsen kunnen deelnemen aan de vaccinatiecampagne zodat de inentingen toch vooruit kunnen", vertelt Karen nog.
Dat corona sowieso een bijzonder impact heeft gehad op iedereen, weet ook Karen maar al te goed.
"Als iemand ons had verteld in het begin van deze pandemie, dat het zolang ging duren, dan had ik het waarschijnlijk nog veel moeilijker gehad. We hebben ons een beetje op automatische piloot ingesteld en hebben gewoon gedaan wat moest gedaan worden. Onze familie hebben we al bijna een jaar niet meer gezien. We zijn slecht één keer op bezoek geweest in België, in juli vorige zomer. Zelf hebben we gelukkig nog een fijne gezinsvakantie gehad in Duitsland met de mobilhome, dat bleek achteraf een heel goed alternatief voor elke andere vakantie omdat je geïsoleerd kan reizen. Maar we werken beiden voltijds en moesten zorgen dat er iedere dag ook eten op tafel kwam en werkten ook in blokken zodat we met onze kinderen ook naar buiten konden want we wonen in een appartement in de stad. Het was bij momenten niet gemakkelijk natuurlijk. We zitten momenteel een beetje op ons tandvlees, temeer omdat we ook nog eens verhuizen en inpakken met kinderen loopt ook niet zo vlot. Maar we zien een klein lichtpunt en hopelijk dus dat de vaccinaties langzaam vooruit gaan, het weer warmer wordt waardoor we vaker buiten kunnen zijn en zijn dus hoopvol en ongeduldig voor de komende maanden", besluit Karen positief.