Met statistieken kan je alles bewijzen, wordt vaak gezegd. Maar cijfers in de wereld van statistiek zijn uiteraard heel belangrijk en geven ons soms bijzondere inzichten. Tijs Lemmens, nog even schepen van Financiën, is altijd met cijfers bezig. Hij maakte na het verlies van zijn partij Team Voluit een analyse van de cijfers. Gisteren vertelden we al dat CD&V en N-VA niet meer stemmen haalden dan zes jaar geleden maar wel flink meer zetels kregen. Met die cijfers ging Tijs Lemmens verder aan de slag.
“In Beringen zijn er grote overwinnaars en enkel zware verliezen na de stembusslag. De overwinnaars verkondigen dat ze het goed hebben gedaan en daarvoor beloond werden. Echter toont een objectieve analyse van de stembusslag toch een ander beeld”, stelt Tijs Lemmens.
In 2018 waren er 34.486 kiesgerechtigden. In 2024 waren er 1.212 meer met een totaal van 35.698. 88,2 % of 30.417 kiezers in 2018 kozen voor een partij en stemde dus niet blanco. In 2024 was dit slechts 59,64% of 21.292 kiezers.
Achteruit maar toch vooruit
“Alle partijen behalve Vlaams Belang gaan erop achteruit. Doordat er 9.125 stemmen minder zijn uitgebracht ondanks er 1.212 meer kiezers zijn, krijg je het systeem van de verhoudingen dat de grootste partijen bevoordeelt. Waardoor CD&V ondanks een daling aan stemmen toch 5 zetels wint. N-VA heeft zelfs meer dan 200 stemmen minder en wint alsnog 3 zetels. Bijgevolg zijn grote dalingen in gewonnen stemmen nefast, waardoor Team Voluit 3 zetels verliest en Vooruit zelfs 5”.
Conclusie
“De conclusie volgens mij is dan ook dat de politiek en de democratie verloren heeft. Ik zou als overwinnaar geen victorie kraaien, want eigenlijk verlies je achterban. Iedereen stelt zich best de vraag: ‘wie vertegenwoordig ik nog?’. Dit kan je gerust doortrekken naar heel Vlaanderen. De politiek moet zich stilaan bezinnen.
Ik heb daarom eens gekeken wat het aantal zetels zou zijn indien een stem rechtstreeks tot een zetel zou leiden. Niet-uitgebrachte stemmen geven dan lege zetels. Ik heb wel een aanname gedaan conform de kiesdrempel, je moet de eerste zetel binnenhalen. Daarna krijgen partijen het voordeel van de twijfel, per begonnen zetel krijg je de gehele zetel. Het is niet sluitend, dat weet ik, maar het geeft een indicatie”. (Zie tabel 2).
Anders tellen
“Er zouden 14 lege zetels zijn en bijgevolg zitten we maar 3 zetels af van een meerderheid van een normale gemeenteraad. De winnaars zullen snel zeggen dat de afwezigen ongelijk hebben. Ik denk dat de politiek stilaan moet toegeven dat zij ongelijk heeft. Hoeveel draagvlak heb je als politicus nog? Wanneer slaat dit om en krijg je opstand? De politiek in België op alle niveaus moet zich bezinnen, want zo kan het niet verder”, stelt Tijs Lemmens tot slot.