Bij de komst van de
afvalverbrandingsoven van Bionerga vroeg actiegroep
Leefbaar Tervant aan stad Beringen om de luchtkwaliteit te onderzoeken. De stad stemde in om een analyse te financieren. In oktober 2019 vond de nulmeting plaats, voor de ingebruikname van de biostoomcentrale in september 2020. Eind 2021 volgde het eerste vervolgonderzoek en in het najaar van 2022 het tweede en laatste. Deze reeks van metingen dient om een evolutie in de hoeveelheid dioxines en pcb’s vast te stellen. “Uit de resultaten van de laatste staalname zien we enerzijds een globale stijging in de gemeten concentraties en anderzijds significante fluctuaties op de 5 locaties verspreid over Beringen”, licht schepen Tijs Lemmens toe.
Voor Leefbaar Tervant zijn deze resultaten verontrustweekend.
"Deze hoge metingen zijn zorgwekkend! Dioxines zijn zeer gevaarlijke stoffen die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van mens, dier en levende organismen in het milieu. Emissie van dioxines geeft gezondheidsrisico’s voor o.a. hart, hersenen, voortplantingsorganen en kan leiden tot kanker. We weten nu dat dioxines sedert de opstart van de oven significant zijn toegenomen in onze leefomgeving. Ondanks vermoedens en indicaties over de bron is onderzoek nodig om dioxinebronnen objectief te lokaliseren en corrigerende maatregelen op te leggen aan de vervuiler(s)", zegt Peter Houdmeyers van actiegroep Leefbaar Tervant.
Stad Beringen vraagt nu aan Vlaanderen om de zaak te onderzoeken.
“Dit alles maakt het moeilijk om de juiste volgende stappen voor ons te bepalen. Tegelijk deelt Agentschap Zorg en Gezondheid mee dat zelfs de hoogste waarden niet uitzonderlijk zijn in Vlaanderen. Mede hierdoor wordt de problematiek te complex voor ons als lokaal bestuur om hierin verder te gaan. Wij bezitten noch de middelen, noch de macht om mogelijke oorzaken aan te duiden in dit wat zich afspeelt in een bovenlokale context. Mogelijke oorzaken kunnen zich immers bevinden in de ruime regio rond Beringen. Het lijkt ons dan ook aangewezen dat het onderzoek verder gevoerd wordt op het niveau van Vlaanderen. Daarom vragen we het Departement Omgeving om de oorzaken van de hoge concentraties te bepalen", zegt de schepen van Leefmileu nog.
Voor Leefbaar Tervant is dringend actie nodig.
"Een evidente actie qua bronbepaling is een uitgebreide analyse van dioxinemetingen in de schouw van de oven door onafhankelijke instanties. Bionerga stelde verrassend genoeg slechts een beperkt A4-tje met eigen schouwmetingen ter beschikking aan het onderzoeksteam en voert geen metingen uit tijdens opstarten en stilleggen van de oven. Verder vinden we het aantal officiële meetpunten in onze regio met heel wat SEVESO-bedrijven ondermaats. Dit dossier dient absoluut met spoed opgenomen te worden door de bevoegde overheden. We vinden ook dat de stad Beringen druk moet zetten op deze overheden in het kader van bronbepalingsonderzoek en handhaving", zegt Houdmeyers nog.
Voor Philip Peeters van Bionerga is het te kort door de bocht om te wijzen naar Biostoom Beringen.
“Uit alle metingen die wij permanent uitvoeren en die opgevolgd worden door de Vlaamse Milieu-inspectie, blijkt dat de uitstoot van dioxines door onze installatie ver onder de wettelijk toegelaten normen blijft. Deze normen zijn dusdanig streng dat uitstoot binnen het wettelijk kader geen noemenswaardige verhogingen van dioxines in de omgeving veroorzaakt.
Daarom is elke verwijzing naar Biostoom Beringen als veroorzaker van de dioxine-stijging in kippeneieren op geen enkele manier te verantwoorden, te meer daar wij de enige installatie in de omgeving zijn die weet hoeveel dioxines er uitgestoten worden.
Biostoom zal verder blijven monitoren en de gegevens steeds ter beschikking stellen van de bevoegde controle-organen”.