Unizo vraagt een noodplan voor de getroffen ondernemers na de beslissing van de nationale veiligheidsraad om winkels en cafés te sluiten. UNIZO aanvaardt de maatregelen die de regering heeft aangekondigd om de uitbraak van het coronavirus in te dijken. "Al gaat dit een ravage aanrichten bij tal van ondernemers en sectoren", zegt
Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "We beseffen dat er drastische maatregelen nodig zijn om deze crisis te bedwingen, maar we vragen tegelijk aan de overheid om de getroffen ondernemers even drastisch te ondersteunen, zodat ze deze moeilijke periode doorkomen en dit ook overleven."
Voor veel Beringse horecazaken wordt dit een ramp.
"Ik denk dat wij de juiste omgang van het coronavirus niet kunnen inschatten.
Maar door deze drastische maatregel denk ik dat het wel heel erg moet zijn of nog erger kan worden??Wij kunnen niet anders als ons daar bij neer leggen.
Het horecagebeuren heeft het de laatste jaren zeer zwaar. Heel veel controles, rookverbod, de alcoholcontroles, witte kassa en nu de verplichte sluiting van 3 weken. Als het virus doorstoot, wie weet nog langer.
Dit gaat voor de vele horecaondernemers een hele zware tijd zijn. Vaste kosten lopen door, afschrijvingen, huur enz... en er komen geen centjes in de lade. Maar gezondheid is natuurlijk onbetaalbaar en we maken er het beste van", zegt
Gerry Janssens van café 't Centrum in Paal.
"Het was te verwachten. Het is een slimme en verstandige beslissing van de regering. Ik ben blij dat ze het serieus nemen, enkel sociaal worden we volledig afgezonderd. Maar gezondheid van de klanten is een prioriteit.
Maar waarom enkel horeca sluiten terwijl er in firma's zoals Nike er 10 maal zoveel volk op één plaats zit?", vraagt
Safia Steele van café 't Labyrint in Paal zich af. Zo pleit UNIZO in de eerste plaats voor financiële steun en een rampenfonds voor de horeca, de toeristische sector, de kleinhandel en de evenementensector. "Zoniet riskeren we een faillissementsgolf", waarschuwt UNIZO-topman Danny Van Assche. "Het inkomensverlies van de werknemers en van de ondernemer als zelfstandige wordt met de huidige steunmaatregelen wel beperkt opgevangen, maar ondertussen lopen de kosten, de huurlasten en de afbetalingen gewoon door. Dat moet worden opgevangen." De Vlaamse regering moet volgens UNIZO een crisiswaarborg voorzien voor bedrijven die nu schulden opbouwen en niet meer in staat zijn om die terug te betalen.
Ondernemers met vragen naar aanleiding van de Corona-crisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona.