Horeca-uitbaters zijn tevreden met de eerste week sinds de heropstart, al blijft het financieel moeilijk. Dat blijkt uit een rondvraag van
Horeca Vlaanderen bij haar leden. “Wij zijn verheugd om te zien dat deze eerste week zo goed verlopen is, maar het is nog maar eens duidelijk geworden dat er nog een lange strijd gestreden moet worden om de horecasector uit deze crisis te halen”, zegt CEO van
Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe.
Ook in Beringen zagen we de afgelopen week enthousiaste gezichten zowel bij klanten als bij uitbaters. "Wij passen ons aan, zo simpel is het. Doorgaan hé", zegt Patrick Smeulders van het gelijknamige café vanachter zijn mondmasker.
"3 op de 4 ondernemers vinden dat de week gewoon tot zeer goed verlopen is. Al was het wel wennen. Bijna de helft van de ondernemers (45,51%) vindt het continu dragen van een mondmasker de moeilijkste aanpassing. Zo’n 20% vindt het dan weer moeilijk om constant de vele richtlijnen goed na te leven.
En de aanpassingen die in de zaak moesten gebeuren om aan de richtlijnen te voldoen, hebben een prijskaartje. 55,1% van de horecaondernemers kon die prijs onder de 1.000 euro houden (voor het merendeel hiervan zelfs onder de 500 euro). Voor de meesten (86,04%) bleven de kosten onder de 3.000 euro. Enkele opvallende uitschieters bij restaurants hebben meer dan 10.000 euro geïnvesteerd om aanpassingen te kunnen doen. Dat aantal blijft gelukkig beperkt tot 1% van de ondernemers", zegt horeca Vlaanderen.
Toch zijn er ook een aantal zaken die niet meer opendoen of nog niet open kunnen. Zo is er bij
M'Amuse in Paal geen beweging meer. Café 't Centrum in Paal wacht nog af op nieuwe versoepelende maatregelen. "Wij moeten het hebben van de toog en de nacht en dat is momenteel niet haalbaar. We hebben ook verbouwingsplannen, misschien voeren we die nu sneller uit", zegt Gerry Janssens. Het Oud Kafeeke in Paal valt dan weer onder de categorie discotheken en die mogen nog niet open.