De horeca zal ten vroegste vanaf 8 juni de deuren kunnen openen. En dat is lang nog niet zeker. Voor
cafés en restaurants wordt dit een rampjaar. Horeca Vlaanderen schat het verlies tegen dan op 4 miljard euro.
"Naast het financiële aspect dat rampzalig is voor onze zaak en sector, is voor mij persoonlijk ook het emotionele en mentale aspect zeer zwaar," zegt
Nikkie Di Maggio van
Il Mondo in Paal. "We hebben een zeer fijn team en ik mis hun echt verschrikkelijk hard. Ook onze vele fijne klanten missen we enorm. De uitleg en aanpak van onze regering vind ik ronduit beschamend.
Al verschillende keren dat ze na enkele dagen of weken zichzelf tegenspreken.
De horeca is de laatste jaren enorm getroffen door allerlei maatregelen: rookverbod, witte kassa’s, controle’s bij de vleet, crisis in de sector... en nu komt dit er nog eens bij en worden we ‘lichtjes genegeerd en vergeten’ door de politici. Maar gelukkig vergeten de gewone mensen ons niet, en dat merk ik persoonlijk regelmatig aan hartverwarmende reacties. Ondertussen zitten we zelf wel niet stil en doen we dingen die anders iets moeilijker aan bod kwamen. Een kleine renovatie, de menukaart opfrissen en experimenteren met dranken en gerechten."
Ook
Gerry Janssens van café 't Centrum in Paal heeft veel slapeloze nachten.
"Ik weet echt niet wat de toekomst gaat brengen. Ik vrees dat er nog meer besmettingen gaan komen, en dan? Ons eerste kwartaal was al slecht door het slechte weer en de slappe marktdagen op zondag. Het tweede kwartaal is helemaal nul. Ik reken op een verlies van 50% dit jaar, de steunmaatregelen helpen een beetje maar ons jaar is om zeep. We moeten het hier in Paal hebben van de markten, de kermis en de evenementen. Veel zal er niet meer gefeest worden deze zomer vrees ik. Ik zie de toekomst van onze sector echt niet goed in", zegt Gerry.