Voor de horecasector zijn het zware dagen, de onzekerrheid over een heropstart knaagt aan het ondernemershart. Voor veel ondernemers is het overleven. Bij duikcentrum TODI verliezen ze de moed niet. Vorige week brachten we al hun verhaal met grappige filmpjes in het duikcentrum. Het
horecateam heeft nu ook een filmpje gemaakt over een eventuele heropstart.
Maar ook voor andere horecaondernemers uit Beringen is het bang afwachten.
Jeroen Mangelschots van Whatz Hap blikt terug op deze coronaperiode.
Hoe hebben jullie deze periode overleefd? Beleefd?
Van de ene op de andere dag beland je eigenlijk in een zwart gat. Je bent altijd actief bezig en ineens valt alles weg. De eerste dagen kreeg ik echt een slag van de sloophamer en vooral door de onzekerheid van wat nu? Het helder blijven denken de eerste dagen is vooral cruciaal. Je moet denken aan de kleine dingen zoals bv kranten- en containerservice opschorten, zelfs telecomdiensten opschorten, bestellingen annuleren,… alle beetjes die helpen zijn goed! Ook voelde ik mij tijdens deze periode best ongelukkig omdat je zo hard werkt aan een verhaal en je stort je daar echt met hart en ziel in, je passie moeten missen vreet echt aan je.
Hoe zwaar is deze crisis voor jullie als bedrijf?
Mei is altijd de drukste periode van het seizoen; hierdoor kunnen we een buffer aanleggen om de zomer door te komen en eventuele investeringen te doen. Voor de zomer is het nu roeien met de riemen die we hebben of zullen worden aangeboden. Ook de buitenactiviteiten zoals de Pinksterkermis, Mijnhappening en overige activiteiten waren altijd mooi meegenomen. Hopelijk kan de zomer nog iets recht trekken. CoolDown Town onze zomerbar, zal dit jaar niet in zijn originele vorm doorgaan, de bedoeling was dit jaar om een heuse setting te creëren maar daar blijft slechts een peulenschil van over. Wel staat er een afgeslankte versie in de pijplijn maar we wachten hiervoor op meer informatie van de overheid en hun veiligheidsmaatregelen die dienen genomen te worden. Indien dit financieel haalbaar zou zijn mits alle veiligheidsnormen gaan wij hiermee door. CoolDown Town zou dan dit jaar ‘ Bar Dix én Stance ‘ heten met een nogal grote knipoog naar de te houden afstand natuurlijk.
Hebben jullie ook iets positiefs overgehouden aan deze crisis?
Je komt jezelf regelmatig tegen waardoor je jezelf beter leert kennen. Je bent meer thuis.
Hebben jullie deze periode gebruikt om iets te vernieuwen, te investeren?
Er komt vanaf de lockdown zal worden opgeheven een app waarbij je je bestellingen met je smartphone kan ingeven en direct betalen, zo is er een minimale overdracht (bij gebruik terminal, contact kelner) of moeten de menukaarten niet steeds ontsmet worden. Het vraagt voor ons wel een hele aanpassing want wij slaan graag een babbeltje, nu zal alles wat meer sereen verlopen. Voor de rest heb ik wat zitten verven en hier en daar wat kleine aanpassingen gedaan maar niets groots.