Verschillende bewoners van de
Valentijnstraat in Stal hebben sinds de aanleg van de gescheiden riolering last van
water in de kelders.
"Zo lang we hier wonen, en sommigen al 40 jaar, is er nooit een probleem geweest met water. En nu is het pompen of verzuipen", zegt Petra Vanhex namens de buurt.
De klaagzang is al een tijdje bezig maar de buren vinden nergens een luisterend oor, niet bij Fluvius en niet bij de Stad Beringen.
Op de gemeenteraad werd een gelijkaardig probleem in de Heesterweg al aangekaart en ook een aantal mensen in de Orgelwinningstraat in Stal hebben last van water, veel water.
"Sinds de aanleg van de gescheiden riolering is het probleem begonnen, er was in het verleden nooit een probleem. We hebben met verschillende mensen klachten ingediend bij de stad en bij Fluvius. Wij kregen daar weinig of geen gehoor, laat staan dat het probleem is aangepakt of opgelost".
De enige oplossing is het waterdicht maken van de kelders maar daarmee wordt de oorzaak niet aangepast. Verschillende buren zijn al gestart in hun kelders maar door de grote vochtigheid die niet wegtrekt, kunnen die producten niet goed aangebracht worden.
"Wij hebben wat studiewerk gedaan: onze straat, de Orgelwinningstraat en de Heerbaan is eigenlijk een waterbekken voor al het water dat van de terril komt. Al het water zoekt zich een weg in de Valentijnstraat. De ondergrond bestaat grotendeels uit klei en zo kan het water niet doordringen in de grond. Het water blijft op de straat en in die nieuwe wadi's staan. Dat geeft dan weer problemen, die wadi's zijn modderpoelen en parkeren is dan ook heel moeilijk", vertelt Petra.
De buurt roept de overheid op om
een oplossing te zoeken. "Fluvius en stad Beringen zouden eens moeten komen luisteren naar de bewoners van onze straat. Misschien moet de overheid ook eens nagaan of er een bodemonderzoek is geweest? En weet Natuurpunt niet hoe de waterhuisdouding hier rond de terril zit?".
Ondertussen blijft het grondwater hoog en is het einde van het pompen nog niet in zicht.
Bij Fluvius werden enkele klachten van de bewoners ontvangen.
"In dit gedeelte van de Valentijnstraat werden in 2023 bestaande rioleringen opgebroken en vervangen door een gescheiden stelsel in de rijweg. De oude, versleten buizen hebben in het verleden als kunstmatige drainering gefungeerd, waardoor het grondwater uit de ondergrond constant werd afgevoerd. Die buizen waren immers niet meer 100% waterdicht.
Heden is dit niet meer het geval en zorgt het niet waterdicht zijn van kelders bij de bewoners in combinatie met een hevige of langdurige regen ervoor dat er grondwater in de kelders binnendringt.
In de Heesterweg kregen we gelijkaardige klachten sinds de aanleg in 2022. Net zoals in het project in de Valentijnstraat, werd dit project uitgevoerd conform de geldende code van de goede praktijk voor rioleringssystemen.
Er werden destijds infiltratieproeven gedaan en die voldeden aan de parameters.
Het was ook hier niet de afvoer van regenwater die problemen veroorzaakt, maar het grondwater in combinatie met niet 100% waterdichte kelders.
Beide projecten zijn uitgevoerd volgens de code van goede praktijk en volgens de geldende regelgeving waarbij er maximaal dient ingezet te worden op het ter plaatse houden en laten infiltreren van hemelwater. Het waterdicht maken van kelders is een private aangelegenheid", zegt
David Callens van de dienst communicatie bij Fluvius.
"De problemen die mensen ondervinden met water in hun kelder zijn in eerste instantie te wijten aan het feit dat die kelders niet dicht zijn. En wanneer het grondwaterpeil zo hoog komt te staan als nu het geval is, komt het grondwater door de muren of de vloer naar binnen. Wij merken dat op talloze plaatsen in onze gemeente en zeker ook op plaatsen waar geen rioleringswerken uitgevoerd zijn.
De uitzonderlijke regenval van de laatste weken/maanden heeft er voor gezorgd dat het peil van het grondwater momenteel hoger ligt dan normaal. Op alle zenders en in alle media wordt toegelicht hoe uitzonderlijk deze situatie is.
Wat betreft de bermen langs de weg is het zo dat wij sinds enkele jaren bij rioleringswerken verplicht worden het regenwater van de weg naar de bermen te leiden, waar het in de bodem moet infiltreren. Daartoe worden die bermen licht komvormig aangelegd. Dat leidt er inderdaad toe dat er tijdens en vlak na een regenbui water in die berm zal blijven staan. Maar wanneer dat de kans gekregen heeft om in de bodem te dringen, is het doorgaans na het einde van de bui redelijk snel verdwenen. En in de Valentijnstraat is het zeker en vast toegestaan op straat te parkeren als de berm niet toegankelijk zou zijn", vertelt
schepen van Openbare Werken Jean Vanhees in een reactie.
Bij de aanleg van nieuwe rioleringen worden in Vlaanderen nu overal wadi's aangelegd, dat zijn eigenlijk mini-grachten die het water moeten opvangen en ervoor zorgt dat het water minder snel afgevoerd wordt en langzamer de grond intrekt.
"Uiteindelijk infiltreert deze neerslag wel tot in de ondergrond maar in een nattere periode heeft dit soms zijn tijd nodig.
In tal van onze projecten wordt er resoluut voor gekozen om geen straatkolken meer te plaatsen in de kantstroken of watergreppels die de rijweg opsluiten.
Dit oppervlaktewater wordt verzameld in wadi’s die worden uitgevoerd als groenzone of kiezelberm met op de laagste punten een overloopkolk naar het openbare rioleringsstelsel.
De WADI’s zorgen er net voor dat de straten niet blank komen te staan en dat er geen water via de drempels in de woningen stroomt. Het ter plaatse houden van hemelwater zorgt er ook voor dat stroomafwaarts gelegen stelsels en gebieden van wateroverlast gevrijwaard blijven.
We krijgen zeer weinig klachten binnen rond WADI’s", weet Fluvius nog.
De buurt gaat nu samen met de bewoners van andere straten bekijken, welke acties nog ondernomen kunnen worden.
"Ik plak mij vast aan de poort van Fluvius in Hasselt", reageert één van de buurtbewoners.