Op het Erfgoedweekend is het voor ons het ideale moment om
Dirk Bouve voor te stellen. Hij is de eerste
erfgoedcoördinator van de Stad Beringen. Hiermee toont de stad dat erfgoed een belangrijk beleidsdomein is.
Maar wat is nu de taak van een erfgoedcoördinator?
"Het zal een heel ruim domein zijn want er is natuurlijk wel behoorlijk veel erfgoed in Beringen, niet alleen dat van de mijn maar ook daarbuiten is er nog veel erfgoed waar we zorg moeten voor gaan dragen in de toekomst. Het gaat niet alleen om het huidig beschermd erfgoed maar het zal mijn taak ook zijn alle erfgoed in de stad in kaart te brengen en te behartigen. We willen eigen projecten opzetten of projecten van partners ondersteunen", zegt Dirk Bouve.
Dirk woont in Hasselt, studeerde archeologie en monumentenzorg en werkte de laatste tien jaar voor het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed.
"Het is voor een voordeel dat ik als buitenstaander met een open en nieuwe blik kan kijken naar het erfgoed in Beringen. Ik wil graag nauw samenwerken met iedereen die begaan is met erfgoed, bewoners, heemkundige kringen of andere verenigingen".
Is er nood aan meer bescherming?
"Beringen heeft al veel beschermd erfgoed rond het mijnverleden maar daarnaast is er zeker nog veel ander waardevol erfgoed in Beringen dat we moeten bekijken. Vanuit Vlaanderen kregen de lokale besturen de taak om hierin een rol te vervullen. Ik heb al verschillende inventarissen doorgenomen en gekeken naar het erfgoed in Beringen. Er is nood aan een goed algemeen kader zodat voor iedereen duidelijk zal zijn wat beschermd is en wat niet. Dat is vaak nog niet duidelijk voor de bewoners. Ik zal daarom het centrale aanspreekpunt worden".
Ken je Beringen al?
"Vanuit het PCCE ken ik Beringen al een lang, vooral uit het standpunt van het mijnerfgoed en be-MINE. Maar nu ik hier op het werkterrein rondkijk, zie ik dat Beringen veel meer te bieden heeft. Het is een boeiende stad en ik ben fier dat de stad gekozen heeft om een erfgoedcoördinator aan te stellen, ze geven hierbij een goed voorbeeld. Ik heb al veel pareltjes ontdekt zoals de mijnkathedraal bijvoorbeeld.
Mijn grootouders woonden in Leopoldsburg en we reden vaak van Hasselt via Beringen naar Leopoldsburg en die indrukwekkende kerk heeft me altijd geboeid. Ik ben hier de afgelopen weken al een paar keer geweest en dat is toch wel een uniek stuk erfgoed. Ook het mijnstadion is voor mij een parel waar heel veel geschiedenis hangt. Ik zie ook veel kapelletjes in Beringen, daar wil ik zeker iets mee doen en dan met jongeren want zij de toekomst die de behoeders van het erfgoed moeten worden. We gaan dit jaar nog aan de slag met de kinderen van SBS Koersel om een project rond erfgoed uit te werken", zegt Dirk Bouve tot slot.
De kerk van Beringen-Mijn is dit
weekend open in het kader van het Erfgoedweekend. Door de coronamaatregelen moet je wel reserveren. Je kan een uur kiezen voor een rondgang op zaterdag van 13u tot 18u en zondag van 10u tot 18u. Reserveer kan via hput
telenet.be met vermelding van je naam en telefoonnummer. Een mondmasker is verplicht en de bezoekers volgen een vastgesteld parcours in één richting.
(foto Evi Clerckx)