Mathieu Noten uit Beverlo is een monument in de wereld van het turnen. Hij ligt aan de basis van de
Gymfed, de Vlaamse turnfederatie - die nu ruim 100.000 leden telt en introduceerde het kleuterturnen in België. Hij heeft zich zijn hele leven ingespannen ten dienste van de turnsport. Mahieu Noten werd daarom in 2015 gelauwerd als ere-voorzitter van de Gymnastiek Federatie van Vlaanderen. Een jaar eerder kreeg hij van de stad Beringen de prijs voor Sportverdienste. We blikken even terug op zijn indrukwekkende carrière.
Mathieu begon op tienjarige leeftijd te turnen bij turnkring ‘Hoger Op Neerpelt’. Toen hij twaalf was, mocht hij onder leiding van meester Hoedemaekers de bondsoefeningen demonstreren voor al de trainers van de Katholieke Turnbond te Leuven. Enkele jaren later werd hij zelfs tweemaal Limburgs Turnkampioen van de jongere afdelingen. Mathieu kwam in Beringen terecht als technisch leraar van het TIKB ofwel de mijnschool en hij bouwde een in 1962 een huis in Beverlo en trouwde met Helena Bertjens uit Bree.
In ’64 werd hij door pastoor Jacobs van Beringen-Mijn, die vroeger nog kapelaan was geweest te Neerpelt en Mathieu dus goed kende, gevraagd om turnles te geven bij turnclub ‘Plicht en Vermaak Beringen-Mijn’. Deze club was aangesloten bij de neutrale en internationaal erkende Koninklijke Belgische Turnbond, de KBT. Tientallen keren nam hij met zijn turnafdelingen deel aan de gouw- en bondsfeesten en kampioenschappen. Hij had ook de taak om het jaarlijks turnfeest in ’t Casino van Beringen-Mijn te organiseren. Zo stelde hij een keer een turnshow samen met maar liefst 24 verschillende opvoeringen, zonder onderbrekingen. Op ’t einde van deze fantastische avond werden de leiders en leidsters gehuldigd door ’t bestuur. In ’66 werd Mathieu bevorderd tot werkmeester aan het T.I.K.B..
Enkele jaren later, in ’69, nam hij met 15 juffers deel aan de
Wereldgymnaestrada in Bazel, Zwitserland (een vierjaarlijks internationaal gymnastiekgebeuren, dat telkens in een ander land plaatsvindt). In oktober ’69 nam hij noodgedwongen het roer van de club zelf in handen, omdat de toenmalige voorzitter er de brui aan gaf. Na dat wereldfeest te Bazel, waar 27 landen met 28.000 deelnemers vertegenwoordigd waren, begon Mathieu als een van de eersten in België met kleutergymnastiek. Zijn drie zoontjes waren uiteraard de eerste leden van een groep van uiteindelijk meer dan 40 kleuters. De BRT zond hiervan zelfs driemaal een oefenstonde uit! Tot op de dag van vandaag wordt er in gans België kleuterturnen gegeven.
Na de oprichting van de Provinciale Sportraad stichtte hij het ‘Limburgs Turnverbond’ (het LTV, waarvan hij 20 jaar voorzitter zou zijn) en zorgde ervoor dat de onderafdelingen zelfstandige turnclubs werden, zoals Koersel, Beringen-centrum, Leopoldsburg, Paal, Kwaadmechelen en Hechtel. Zo is Mathieu stichter of medestichter van meer dan 10 turnclubs. Hij zetelde in de Koninklijke Belgische Turnbond, waar hij de Limburgse clubs vertegenwoordigde. Daarnaast zetelde hij ook in de Provinciale Sportraad en woonde hij de vergaderingen bij van het LOIC (Limburgs Olympisch en Interfederaal Comité), onder voorzitterschap van mevr. Baert, alsook die van het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité), onder leiding van Jacques Rogge (die later, van 2001 tot 2013, ook voorzitter zou zijn van het IOC, het Internationaal Olympisch Comité). Mathieu was ook de initiatiefnemer voor de
oprichting van de ‘Beverlose Sportraad’, samen met de heer Plees. Hij werd dan ook verkozen als eerste voorzitter, Louis Vandermeeren werd ondervoorzitter en Charel Cuppens wed secretaris. Een van zijn eerste verwezenlijkingen was de gemeentelijke kampioenenviering. Hij kreeg hiervoor de felicitaties van het BLOSO en van de minister van Sport. Vandaag de dag heeft iedere stad en gemeente wel zijn kampioenenviering .... en een subsidiereglement voor sportclubs, iets wat Mathieu destijds ook al uitwerkte voor de Beverlose sportclubs. Zijn hele leven stond zo in het teken van het turnen.
Een uitgebreide bio gemaakt door zijn zoon Peter kan je lezen
via deze link.
Een interview van Ctiévolk Spreekt kan je bekijken
via deze link.