De kerken in Beringen vormen een belangrijk onderdeel van ons erfgoed en bepalen de identiteit van onze gemeenschappen. Hoewel ze steeds minder gebruikt worden voor erediensten, blijven deze gebouwen een verbindende factor. Het stadsbestuur nodigt alle inwoners uit om actief mee te denken over dit waardevolle patrimonium. Beringse inwoners kunnen tot eind februari hun mening digitaal geven via het participatieplatform www.allemaalberingen.be, waar een brede bevraging loopt over het gebruik en de toekomst van de kerken in Beringen.
ok organiseren het stadsbestuur en het centraal kerkbestuur van Beringen, in samenwerking met ontwerpbureau Depot en Rick de Leeuw, twee participatiemomenten om samen met de inwoners na te denken over
mogelijke nieuwe en aanvullende functies voor de kerken. “Bij deze denkoefening moet er rekening gehouden worden met veel factoren én is het belangrijk dat de gemeenschap zich kan vinden in de gemaakte keuzes. Alleen op die manier komen we tot een gedragen kerkenbeleidsplan. Iedereen die een mening heeft over de toekomst van de Beringse kerken is daarom welkom om mee te praten en ideeën te delen, inschrijven is niet nodig”, vertelt Stijn Truyens, schepen Participatie.
De participatiemomenten gaan door op:
Woensdag 5 februari om 20.00 uur in Sint-Jan de Doperkerk, Paal
Hier bespreekt men de kerken van federatie Sint-Petrus en Sint-Barbara, waaronder Tervant, Paal, Beverlo, Beringen-centrum en Beringen-Mijn.
Woensdag 12 februari om 20.00 uur in Sint-Brigidakerk, Koersel
Hier gaat het over de kerken van federatie Tabor: Korspel, Koersel en Stal.
Verbindend erfgoed
“De kerken zijn meer dan alleen plaatsen voor erediensten. Ze zijn herkenningspunten in onze dorpskernen en dragen bij aan het unieke karakter van onze stad. Samen willen we manieren vinden om deze monumenten nieuw leven in te blazen en zo te bewaren voor de toekomst", aldus Esmeralda Meyen, schepen Erfgoed.
Ondanks hun architecturale waarde en cultuurhistorische betekenis, staat de toekomst ervan ter discussie door het dalende gebruik. Dit maakt het onderhoud en de instandhouding van deze gebouwen steeds uitdagender.
Kerkenbeleidsplan
De participatiemomenten dragen bij aan het opmaken van een geactualiseerd kerkenbeleidsplan. Dit is een langetermijnvisie over het gebruik of de herbestemming van alle parochiekerken op het grondgebied van een stad. Hierin staat omschreven in welke kerken nog vieringen zullen plaatsvinden en welke in aanmerking komen voor neven- of herbestemming. Meer informatie over het kerkenbeleidsplan en het participatietraject is te vinden op
www.allemaalberingen.be/kerkenbeleidsplan.