Goede wijn behoeft geen krans, dit spreekwoord is echt wel van toepassing op het bedrijf van
Jan en Gert Reynders uit Tervant.
Het bedrijf bestaat zestig jaar en de kans is groot dat u
Ramen Reynders niet kent. Als wij toekomen aan de Kleine Oelenstraat 38 in Tervant is er geen enkel reclamebord te vinden. Niets verklapt dat hier een uniek en ambachtelijk bedrijf is gehuisvest. Pas achteraan op het erf zien we een kleine toonzaal en de hallen waar ramen en deuren gemaakt worden.
Gert en Jan blijven bescheiden maar zijn wel terecht trots op hun werk. Houten ramen en deuren van topkwaliteit gemaakt door twee ervaren vakmannen. Puur ambacht. De laatste jaren is hun paradepaardje het maken van hout-alu ramen. "Het biedt de voordelen van hout en aluminium. Van buiten strak naadloos aluminium, van binnen warm en zacht met hout", zeggen de broers trots.
Op 1 april 1963 werd het bedrijf gesticht door vader
Gaston Reynders. Hij leerde de knepen van het vak bij de gekende schrijnwerker Louis Theunis in Paal en schrijnwerkerij Heselmans in Deurne en dan was het tijd voor Gaston om op eigen benen te staan. De eerste jaren werkte de jonge zelfstandige in het atelier van Marcel Daniëls en George Nuyts in Beringen waar hij een ruimte huurde. Gaston huwde met José Zeeuws en in Tervant werd in de Klein Oelenstraat een huis met in de tuin een atelier gebouwd. Gaston investeerde in machines en bouwde al snel een goede naam op als schrijnwerker. Dakwerken, ramen, deuren, trappen, ze werden allemaal vakkundig gemaakt. Eén van de eerste machines van het bekende
machinebedrijf Vertongen uit het Antwerpse Kalfort staat nog altijd in het atelier en werkt als vanouds.
In 1982 werd de bvba Gaston Reynders-Zeeuws opgericht. In 1998 gaat Gaston met pensioen en de zonen Jan en Gert nemen het bedrijf over. Ze kregen houtbewerking met de paplepel mee en waren van jongs af aan actief bij pa in het bedrijf. Ondertussen kijkt Gaston nog trots mee over de schouders van zijn zonen.
Jan en Gert hebben het bedrijf verder uitgebouwd en geïnvesteerd in al de nodige machines zoals een 4-zijdige schaaf, een CNC-gestuurde machine om ramen te maken. Hier kunnen op één dag meer ramen gemaakt worden dan vroeger in één week. Het houtafval in de afvalsilo wordt volledig automatisch verwerkt in pellets, geperste schijfjes die gebruikt worden voor de centrale verwarming. Jan en Gert zorgen bij elk project van A tot Z voor de volledige uitvoering, en dit zonder personeel zodat alles tot in de puntjes uitgevoerd wordt. Ze werken zowel voor particulieren als voor architecten en aannemers. Gisteren vierde de familie in alle bescheidenheid het zestigjarig bestaan van het bedrijf. Opvolging is er niet, de kans dat een stukje ambacht in Beringen verdwijnt is groot als Jan en Gert aan pensioen denken. (Hans Put)