Vandaag is het de
Internationale Dag ter Herdenking van de Holocaust, een symbolische datum om de slachtoffers van het nazisme te herdenken. Bij de Holocaust denken we spontaan aan de Jodenvervolging. "Wat minder gekend is, is dat ook Jehova's Getuigen werden vervolgd", zegt
Benjamin Taylor uit Koersel. Benjamin houdt zich als Jehova's Getuige bezig met Bijbelstudie en ook geschiedenis is een belangrijk onderdeel daarvan.
"De moorddadige terreur van de nazi's richtte zich tegen miljoenen mensen op grond van hun afkomst, nationaliteit of politieke ideologie. Maar weinigen weten dat onder de slachtoffers van de nazi's ook duizenden Jehovah's Getuigen waren. Die waren toen ook bekend als Bijbelstudenten, het was een groep in het Derde Rijk die alleen op grond van haar geloofsovertuiging werd vervolgd," zegt
professor Robert Gerwarth.
Volgens historica Christine King bestempelde het nazi-regime de Getuigen als staatsvijanden vanwege hun zeer openlijke weigering om zelfs maar de kleinste elementen van het nazisme te accepteren, die niet pasten bij hun geloof en hun overtuigingen. Op religieuze gronden weigerden de politiek neutrale Getuigen de Hitlergroet te brengen, deel te nemen aan racistische en gewelddadige acties, of zich bij het Duitse leger aan te sluiten. Bovendien wezen zij in hun literatuur openlijk op het kwaad van het regime, met inbegrip van wat er met de Joden gebeurde.
Jehova's Getuigen behoorden tot de eersten die naar concentratiekampen werden gestuurd, waar zij een uniek uniformteken droegen -
de paarse driehoek.
Van de ongeveer 35.000 Getuigen in het door de nazi's bezette Europa werd meer dan een derde rechtstreeks vervolgd. De meesten werden gearresteerd en gevangen gezet. Honderden van hun kinderen werden naar nazi-tehuizen of tuchthuizen gebracht. Ongeveer 4.200 Getuigen gingen naar nazi-concentratiekampen. Naar schatting 1600 Getuigen stierven, 370 door executie.
De nazi's probeerden de religieuze overtuigingen van de Getuigen te breken door hen vrijheid aan te bieden in ruil voor een belofte van gehoorzaamheid en het 'Vaderland' te verdedigen met een wapen in de hand. Gevangenis- en kampbeambten gebruikten vaak marteling en ontbering om Getuigen tot tekenen te bewegen. Volgens studies hebben extreem lage aantallen Getuigen hun geloof herroepen.
Geneviève de Gaulle, een nicht van generaal Charles de Gaulle en lid van het Franse Verzet, zei over vrouwelijke Getuigen-gevangenen in het concentratiekamp Ravensbrück: "Wat ik erg in hen bewonderde was dat zij op elk moment hadden kunnen weggaan, gewoon door een verklaring van afstand van hun geloof te ondertekenen . . . Uiteindelijk waren deze vrouwen, die zo zwak en afgemat leken, sterker dan de SS, die de macht had en over alle middelen beschikte. Zij hadden hun kracht, en het was hun wilskracht die niemand kon verslaan."
"Het geweldloze verzet van gewone mensen tegen racisme, extreem nationalisme en geweld verdient het om op deze Internationale Dag ter Herdenking van de Holocaust tot bezinning te komen", zegt Benjamin Taylor tot slot.
(foto Hans Put)