Vandaag werd in de
wijk Stalse Schans de Onze-Lieve-Vrouwkapel terug in ingehuldigd. De kapel die vroeger in de Neerstraat stond werd mooi gerestaureerd en zal voortaan onderhouden worden door een nieuw buurtcomité. De kapel werd ingezegend door pastoor Benny.
De buurt werd nadien getrakteerd op een drankje.
De geschiedenis van de kapel werd gereconstrueerd door
Monumentenzorg Beringen.
"Onderzoek heeft intussen aangetoond dat in de Zandstraat te Koersel, naast de witte wijk van Steenveld uit 1946, een boerderijtje stond waar de familie Byloos woonde. Het woonde daar met zijn gezin en had er een kapel voor Onze Lieve Vrouw gebouwd. Wanneer er begin 1950’s plannen gemaakt werden om die wijk uit te breiden zodanig dat het boerderijtje moest verdwijnen, moest Louiske Byloos verhuizen en vond hij in de Neerstraat in Stal, hoek met de Guido Gezellestraat, een nieuw onderkomen en heeft hij, devoot zoals hij was, zijn kapel meegenomen en terug opgebouwd in de tuin van zijn perceel", vertelt
Stephan Put van Monumentenzorg Beringen.
"Intussen is het echtpaar Byloos-Hermans overleden, Louiske in 1970 en Lucia in 1962, en heeft de familie Byloos het huis jaren geleden verlaten en is het al herhaaldelijk van eigenaar gewisseld. De huidige eigenaar heeft andere bestemmingsplannen voor de tuin en de kapel moest ook nu weer weg. Gelukkig kwam dit Erna Aerts van Natuurpunt ter ore en hebben Natuurpunt en Monumentenzorg te koppen bij elkaar gestoken om op zoek te gaan naar een mogelijkheid en plek de kapel te redden en te verplaatsen.
Precies een jaar geleden kregen we dan toestemming van het schepencollege de kapel op deze hoek te mogen plaatsen en de voorbije maanden is er met man en macht gewerkt".
Het bouwsel betreft een zogenaamde staafkapel of ‘pijlerkapel’ met een rechthoekige plattegrond. Eenvoudige gewitte bakstenen pijlerkapel onder een zadeldak met pannen. De onderste lagen bakstenen zijn zwart doch ook een bepaalde periode groen geverfd. De bakstenen kapel is ca 80 cm in het vierkant en zoals er vroeger veel kapellen te zien waren. In de nis van de kapel stond een beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kroon en op haar rechterknie haar kind Jezus eveneens met een kroontje op het hoofd. Na vrij intens onderzoek vonden we dat het hier om de Onze Lieve Vrouw van de Zege of Overwinning gaat (zie Notre Dame des Victoires in Parijs en Wenen) en nog terug vinden in kapellen in Leut en Diksmuide.
"Opzet van dit verhaal is dat, naast de jaarlijks meivieringen en gebedswaken, er nog andere initiatieven rond de kapel kunnen georganiseerd worden. Op regelmatige basis kan de kapel een trefpunt kunnen worden voor de buurt; om gezellig te keuvelen en om met elkaar kennis te maken. Elkaar leren kennen en respecteren is een basis om samen te leven. Activiteiten zoals een jaarlijkse barbecue behoren tot de mogelijkheden.
Hoe dan ook moet de kapel een referentiepunt worden voor de buurt waarop iedereen terug trots wordt om er bij te horen", vertelt
André Lambrechts van het nieuwe buurtcomité.
Intussen is er ook een nieuwe naam gekozen voor het Mariabeeld namelijk “de Onze-Lieve-Vrouw van de Schanskapel”.
(foto's: Patrick Cosemans en Lambert Reynders)