Dat vraagt
N-VA oppositieraadslid Ronny Carmans zich af in een persbericht.
Het stadsbestuur besliste om
4 AED toestellen aan te schaffen en te plaatsen. Het was een voorstel van Ronny Carmans dat op de gemeenteraad werd goedgekeurd.
"Stad Beringen is de laatste week gestart met de verkondiging dat ze een
hartveilige gemeente geworden zijn nu ze toestellen geplaatst hebben aan de sporthallen in de verschillende deelgemeenten. Het Rode Kruis Vlaanderen heeft dit project gelanceerd en een aantal voorwaarden gedefinieerd", verduidelijkt Carmans.
"
Enkel gemeenten die hieraan voldoen mogen zich hartveilig noemen.
Die voorwaarden zijn: minstens één automatische externe defibrillator (AED) op uw grondgebied hebben die publiek toegankelijk is.
Het engagement om uw bevolking te sensibiliseren en samen met uw Rode Kruisafdeling opleidingen in reanimatie en AED-gebruik aan te bieden aan de bevolking en minstens 10% van de werknemers.
Er wordt altijd een samenwerkingsovereenkomst opgesteld met de vermelding: de gemeente of stad en het Rode Kruis engageren zich om, in gezamenlijke organisatie, gedurende
2 jaar op regelmatige basis opleidingen aan de bevolking aan te bieden", vertelt Ronny nog.
“We zijn blij dat het stadsbestuur op ons initiatief is ingegaan door het plaatsen van AED-toestellen. We ontkennen dus niet dat aan voorwaarde 1 voldaan is. Na contact met het Rode Kruis heeft onze partij echter vastgesteld dat tot op heden
geen samenwerkingsovereenkomst werd afgesloten. Het engagement om de bevolking te sensibiliseren kan je op zijn minst weinig ambitieus noemen. Er wordt slecht 1 infomoment en geen opleiding georganiseerd. Het is een spijtige vaststelling dat het stadsbestuur probeert om zijn imago op te krikken zonder de nodige inspanningen te willen leveren. Onze fractie hoopt de stad via het Rode Kruis alsnog doet wat ze moet doen om
een “echte” hartveilige gemeente te worden. Indien nodig willen we zelf inspanningen doen om aan voorwaarde 2 en 3 te voldoen!” : besluit Ronny Carmans.