De kermis in het dorp of in de stad, het is en blijft
een belevenis voor kinderen. Voor foorkramers is het nieuwe kermisseizoen terug begonnen. Op een aantal plaatsen in onze provincie draait het kermisleven op een lager pitje maar waar jonge gezinnen wonen en waar er nog cafés zijn, is en blijft de kermis nog altijd een feest. In Beringen bijvoorbeeld zijn er de afgelopen jaren terug twee kermissen bijgekomen. Aan het voormalig kerkje van Brelaar-Heide in Paal draait de paardenmolen al een paar jaar terug rondjes en ook in Tervant is er sinds vorig jaar terug een succesvolle kermis met een tiental kramen. Het zijn net twee gehuchten waar veel jonge gezinnen zijn komen wonen.
Petra Bijloos, afkomstig uit Paal, erfde de kermismicrobe van haar moeder en grootouders. Samen met haar man heeft ze een paardenmolen en een kraam om eendjes te vangen. Ook haar nonkel Charel staat op de kermis met een schietkraam. Afgelopen weekend stond ze in Beverlo en dit weekend staat ze dan in Paal aan het kerkje van Brelaar-Heide. Twee thuismatchen zeg maar.
"Het mooie aan dit beroep is dat je altijd tussen blije mensen werkt. We zien altijd vrolijke mensen. Ons seizoen bestaat uit reizen en werken. Elk weekend vind je ons wel ergens in Limburg of Vlaams-Brabant. Wij wonen niet een woonwagen en gaan elke avond terug naar ons huis in Hulst-Tessenderlo. Een aantal van onze collega's blijft nog wel op de kermis slapen maar dat zijn meestal de foorkramers die de grotere kermissen zoals Hasselt of Brusseel doen", zegt Petra.
Vandaag worden de foorkramers niet altijd meer met open armen ontvangen.
"Vroeger als we ergens aankwamen waren de mensen altijd blij dat de kermis er was. Nu is het vaak een geklaag en gezeur omdat er bijvoorbeeld geen parking meer is in het dorp. De mentaliteit is toch wel wat veranderd en verzuurd. Ook de foorkramers onder elkaar zijn veel meer afgunstig. Vroeger was het één heel grote familie maar vandaag is hier ook het individualisme opgetreden", zegt Petra.
Veel mensen vinden op de kermis een lief. Jij ook?
"Neen, maar wel in het café. Bij
Wiske destijds in Paal. Mijn man is van Schaffen maar hij is me wel gevolgd naar de kermis en hebben nu samen twee kramen", lacht Petra.
Geert en Petra hebben twee kinderen (Jeppe en Fenne) en omdat het nu paasvakantie is, werken ze graag mee met de ouders.
"Ze mogen van mij gerust later ook de zaak overnemen als ze dat willen. Ik zal ze niet tegenhouden maar ze moeten van mij wel eerst een diploma halen. En dan zien we wel", zegt Petra tot slot.
In Beringen gaat het goed met de kermissen maar op een aantal plaatsen in Limburg worden kermissen afgeschaft. Ook in Beringen centrum verdwijnt er een kleine kermis.
"Omdat we de markt helemaal gaan herinrichten, gaan we de kermis van Beringen die samenvalt met Paal op Stelten afschaffen. Er staan daar maar drie kramen meer. Nadien willen we in Beringen wel terug een grotere kermis inrichten op een andere datum. Het nieuwe marktplein zal zich dan ook beter lenen voor een mooie kermis", zegt schepen van Evenementen Werner Janssen nog. Ook ondersteunt de stad de Beringse kermissen voor een bedrag van
5000 euro om de kermissen attractiever te maken met o.a. grime en clowns.