Dat Beringen vanuit Vlaanderen minder geld krijgt dan andere steden is al langer een doorn in het oog van onze lokale politici. Zowel burgemeester Thomas Vints als schepen van Financiën Tijs Lemmens verwijzen vaak naar deze financiële aderlating via het gemeentefonds. Tijs Lemmens keek al eens naar het Vlaams regeerakkoord en dat oogt niet positief voor de Beringenaar.
“We stellen vast dat er veel geschreven is, maar weinig wordt gezegd. Er staan weinig concrete maatregelen in. En waar de Vlaming het effectief zal voelen, daar wordt eerder over gezwegen of blijft men zo vaag dat je niet weet wat er ons juist te wachten staat. We hebben ondertussen al vernomen dat de prijs van dienstencheques met bijna 30% zal toenemen en dat de waterfactuur met bijna 40 euro per jaar zal stijgen. De tarieven van De Lijn zullen waarschijnlijk stijgen en ook de jobbonus verdwijnt. Voor de laagste inkomens scheelt dit 700 euro per jaar. Niet-geregistreerde schenkingen moeten nu 5 jaar in plaats van 3 jaar voor het overlijden gebeuren om niet onderhevig te zijn aan erfbelasting. Daarnaast stijgen de registratierechten voor de aankoop van een huis via een makelaar van 4% naar 6%. Het is dus bang afwachten wat er ons te wachten staat en wanneer de concrete maatregelen ingevoerd worden”, analyseert Lemmens.
GemeentefondsTijs Lemmens vreest vooral over wat niét geschreven is: “Want als ik de tekst lees, komt er wellicht geen aanpassing van het gemeentefonds. Beringen wordt enorm benadeeld bij de verdeling van deze middelen. Jaarlijks lopen we 8 tot 9 miljoen euro mis. Beringenaren zijn blijkbaar minder waard voor de nationale politiek, dit in tegenstelling tot de centrumsteden en grootsteden die altijd aan het langste eind trekken. Ik hoop dat de collega’s uit de Beringse traditionele partijen N-VA, Vooruit en CD&V, die deel uitmaken van de Vlaamse coalitie, de druk op hun nationale collega’s serieus opvoeren. Deze Vlaamse regering is weer de regering van de centrumsteden en dan valt stad Beringen weer uit de boot!”