Xenomorf, de dichtbundel van Jens Meijen uit Paal heeft de
C. Buddingh’-prijs 2020 gewonnen, de prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar. "Zo ongelooflijk dankbaar voor de vloedgolf aan gelukwensen, felicitaties en jubelbrieven – ik kan me geen beter minilegertje supporters inbeelden. Ik heb me ook laten vertellen dat ik de eerste Vlaamse winnaar ben in tien jaar tijd, met Delphine Lecompte in 2010. Om naar de Vlaming daarvóór te gaan, moet je al 18 jaar terugspoelen, naar Erwin Mortier in 2002. In die tijd kon ik mijn eigen veters nog niet eens strikken, denk ik", reageert Jens enthousiast.
Het enthousiasme van Jens is meer dan terecht. Als jongen van 'de Buiting' was het knokken om in het grote literaire milieu rond te dartelen en een weg te vinden naar de top. Maar dat lijkt ondertussen aardig te lukken.
"Als Belgisch-Limburger (ik heb de gewoonte gekweekt om altijd BELGISCH Limburg te zeggen wanneer ik zeg waar ik vandaan kom) is het niet evident om je weg te vinden in het literaire milieu. Je kan moeilijk verder van de (zelfverklaarde) literaire epicentra wonen (met als gevolg: drie uur reizen voor een kwartiertje voorlezen), en je klinkt gewoon anders, je kent niet dezelfde mensen, je snapt niet alle referenties. Ergens lijk je altijd een outsider, letterlijk en figuurlijk. Of dat dacht ik toch. Noem het melig, noem het sentimenteel, maar voor mij is deze prijs vooral een signaal van aanvaarding, van opgenomen te worden in een gemeenschap. Het meest bijzondere aan dit hele gebeuren is dat die aanvaarding voortkomt uit een bundel die de neerslag is van alle dingen waar ik me zorgen om maak, maar ook alle dingen die we kunnen gebruiken om samen een nieuwe toekomst op te bouwen, om hoop te vinden voor een leefbare wereld. We zijn het verschuldigd aan de generaties die na ons komen. Daarom schrijf ik, denk ik. Vanuit een drang om dit alles, deze ontsporing, deze wegrollende wereld toch nog even vast te kunnen houden. Het is misschien te hoog gegrepen, naïef, pompeus, en misschien heel on-Vlaams om zoiets te willen doen, maar ik heb het toch geprobeerd – en dat zal ik blijven doen in alle boeken die (hopelijk) nog mogen volgen", zegt Jens nog als reactie op dit fantastisch nieuws.