In Beringen daalt het aantal kinderen dat opgroeit in kansarmoede. Dat blijkt uit de
kansarmoede-index van Kind en Gezin. Die staat voor Beringen in 2017 op 14.5. Vorig jaar was dat nog 15.5. Voor heel Limburg bedraagt dat cijfer 14,2 %, voor Vlaanderen 13,8 %. In Limburg doen Heusden-Zolder, Genk en Maasmechelen het als ex-mijngemeenten het een stuk slechter dan Beringen en Houthalen-Helchteren. De positieve cijfers in Beringen zijn te danken aan een globale aanpak van verschillende partners zoals Kind & Gezin, Huis van het kind, Rimo, stad Beringen, OCMW, In-Zetje, Kind en Taal.
"We zien dat mensen ons nu beter vinden omdat we een fysieke locatie hebben in Beringen-Mijn. We willen daar heel laagdrempelig werken en de deur staat er letterlijk open", zegt
Lore Michiels van In-Zetje.
Zo is er de bollebuikenbabbel waarbij al tijdens de zwangerschap met de mensen wrodt gepraat.
"Wij focussen vooral op de kinderen, wij stimuleren de ontwikkeling van de kinderen en proberen ze alle mogelijke kansen te geven. Wij zetten ook brugfiguren in, mensen die op een heel laagdrempelige manier ervaringsdeskundigen zijn. Zij staan heel dicht bij de ouders en kunnen ook signalen detecteren", zegt Lore nog.
Voor
schepen van Welzijn Thomas Vints zijn de cijfers nog te hoog. “Maar de daling – tegen de trend in – bewijst wel dat aanpak van kinderarmoede in onze stad effect heeft. Samen met een netwerk van partners gaan we actief op zoek naar ondersteuning op maat van elk gezin. Hierin hebben we een belangrijke regierol en steunen we projecten die het verschil maken voor kwetsbare gezinnen", zegt Vints.
Zo werd onder andere de werking van Kind en Taal afgelopen jaar structureel verankerd. 36 gezinnen krijgen zo opvoedingsondersteuning en taalstimulering aan huis. Daarnaast geeft het binnengehaalde Koala-project In-Zetje voor tien jaar zekerheid. Jonge gezinnen vinden er ondersteuning via laagdrempelige spel- en ontmoetingsmomenten.
OCMW Beringen nam ook een aantal maatregelen. “Er werd een samenwerking met Dyzo opgestart. Dat is een organisatie die zelfstandigen in moeilijkheden mee ondersteunt en begeleidt. Daarnaast is er een maatschappelijk assistente vrijgesteld om outreachend te werken en zo actief contacten te leggen met de doelgroep via gerichte huisbezoeken,” laat de voorzitter van het OCMW
Hilal Yalçin weten.
“Deze zomervakantie experimenteren we om het vrijetijdsaanbod van de stad beter bereikbaar te maken voor kwetsbare kinderen en jongeren. Maar het werk is niet af. Het cijfer daalde 1% maar bedraagt nog steeds 14,47% en dus we hebben nog een hele weg af te leggen. Kinderen zijn immers de toekomst. Samen met het netwerk zal de stad Beringen zich blijven inzetten om kinderarmoede de wereld uit te helpen,” besluiten Thomas Vints en Hilal Yalçin.