Döner kebab zal ook in de toekomst fosfaten mogen bevatten. Dat besliste het Europees parlement vandaag. Groenen en sociaaldemocraten in het Europees Parlement verzetten zich tegen het voorstel van de Europese Commissie om fosfaten toe te laten in ingevroren vleesrollen maar ze haalden niet het aantal vereiste stemmen. De EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid voert momenteel nog wel een nieuw onderzoek naar een mogelijk verband tussen fosfaten en gezondheidsrisico's. Dat onderzoek wordt eind volgend jaar verwacht.
In Beringen wordt opgelucht gereageerd op het nieuws. Afgelopen dagen werd op sociale media druk gediscussieerd over kebab met of zonder fosfaten. In Beringen zijn er een aantal zaken die nog zelf kebab maken maar een groot deel werkt ook met ingevroren rollen. Bij
Cesme in Paal is Gunes Mayati gelukkig met het nieuws: "ik ben blij dat het voorstel niet is goedgekeurd. Mensen begonnen zich vragen te stellen en dat is natuurlijk niet zo goed voor de zaken".
Ook bij
Maara in Paal (foto) is men blij: "Wij waren teleurgesteld in het voorstel. Kebabvlees is echt wel gezond en dat wordt goed gecontroleerd door de instanties. Economisch is de kebabindustrie ook heel belangrijk in Europa", zegt Kandemir.