Dit weekend wordt er weer
Kerstmis gevierd. Afgelopen week was ik te gast in basisschool De Mozaïek in Beringen-Mijn en zag ik dat moslimkinderen helemaal uit de bol gingen als de kerstman op de speelplaats kwam. Ook werden kerstliedjes gezongen. Even later wandelde ik op de Koolmijnlaan en zag kerstversiering bij de Turkse bakker, slager, kapper en kebabzaak. En zo vroeg ik me af hoe moslimkinderen in een katholieke school de boodschap van Kerstmis meekrijgen.
Godsdienstlerares Hatice Baloglu legt uit:
"Ik wil eerst en vooral iedereen die Kerstmis viert een zalig kerstfeest toewensen. Een feest met heel veel gezellige lichtjes en een kerstboom met veel veel pakjes eronder.
In de islam vieren wij de kerstfeest niet, wij weten dat het de dag is van de geboorte van Jezus. Wij geloven ook in de Bijbel en alle profeten die gezonden zijn door God/Allah. Het kerstfeest is zowat hetzelfde als de geboorte van profeet Mohammed die wij vieren, maar dan op een andere manier. De Maulied-an-Nabie, dat viel dit jaar op 29 november.
Op school leg ik dit dan ook aan de leerlingen op deze manier. Dat Jezus ook een profeet is waarin wij geloven en dat er heel veel gelijkenissen zijn in de islam en het christendom. Het belangrijkste wat ik probeer mee te geven is het respect naar andere godsdiensten of overtuigingen. Op school worden elk jaar ook kerstfeestjes georganiseerd in de klassen. Een versierde kerstboom in de klas met pakjes eronder van de leerlingen, ook van de moslimkinderen.
Het is een feest, en iedereen feest graag. Voor de moslimkinderen is het een feest van de christenen waar ze ook aan deelnemen. Net zoals ons groot ramadanfeest op school waar iedereen ook welkom was.
Voor mij is dit een verrijking waar kinderen elkaars godsdienst beter leren kennen. Thuis wordt het niet gevierd, maar
Ik ken persoonlijk een klein aantal Turkse gezinnen die wel een kerstboom hebben in hun huis. Meer voor de sfeer dan het godsdienstige.
Het is ieders eigen keuze met wat men doet.
Op school waren de kinderen in ieder geval heel blij met hun cadeautjes en het fijne kerstfeest.
Elk feest, godsdienstig of cultuurgebonden, waar of wanneer, met wie of wat... het is een moment van vreugde en samenzijn, blijde gezichten en een warm gevoel. Is dit niet wat iedereen gelukkig maakt?"
En zo wensen wij iedereen in Beringen een fijn kerstfeest! (Hans Put)