Kimmie Stokmans uit Korspel is marinebioloog en verbleef recent zes maanden in Kenia. Daar werkte ze voor NGO
REEFolution Foundation, een organisatie die het koraalrif in Kenia wil redden. Nu wil Kimmie de NGO meer in de bekendheid brengen.
"Schitterende plaatjes van kleurrijke koraalriffen vol vissen en ander onderwaterleven, wie kent het niet? Die plaatjes kunnen het enige zijn dat ons in de toekomst herinnert aan deze prachtige onderwaterwereld. Wereldwijd zijn miljoenen mensen afhankelijk van deze ecosystemen. Ondanks die sterke afhankelijkheid zijn koraalriffen wereldwijd ernstig bedreigd ten gevolge van overbevissing, vervuiling, kustontwikkeling en klimaatsverandering.
Duikschool Pilli Pipa en Wageningen University hebben daarom de handen in elkaar geslagen en ‘REEFolution Foundation’ opgericht. Deze stichting restaureert en creëert koraalriffen in Shimoni, Kenia samen met de lokale bevolking", zegt Kimmie Stockmans.
Voor de kust van Kenia, oost-Afrika, ligt een groot deel van het op een na grootste kustkoraalrif ter wereld, beginnend in Somalië en lopend tot Noord-Mozambique. Het koraalrif speelt een belangrijke economische, culturele en ecologische rol in Kenia. Het biedt niet alleen een onderkomen aan vele dier- en plantensoorten, maar ondersteunt ook lokale visserij en toerisme. Het koraalrif in Kenia is er echter slecht aan toe.
"Een snel groeiende bevolking, overbevissing en onduurzame visserijmethodes zijn hier de oorzaak van.
REEFolution foundation Kenya is opgericht om deze negatieve impact terug te draaien door het rif te herstellen en artificiële riffen te creëren. Door kleine al afgebroken fragmenten koraal te plaatsen in speciale kweekstructuren wordt een optimale omgeving gecreëerd, waardoor een snelle koraalgroei kan plaatsvinden. Volgroeide stukken worden na enkele maanden tot een jaar uitgeplant op het verwoeste rif. Daarnaast creëert REEFolution nieuwe artificiële riffen door koraalstukjes te bevestigen op onderwaterstructuren," aldus Kimmie.
Gelijktijdig met restauratie wil de stichting zich ook focussen op samenwerking met de lokale bevolking. Door educatie, het aanbieden van opleidingstrajecten en het creëren van alternatieve inkomstenbronnen wordt de lokale gemeenschap betrokken bij het project met de bedoeling de stichting uiteindelijk overbodig te maken. Daarnaast speelt Wageningen University & Research ook een belangrijke rol als projectpartner van REEFolution Foundation. Een team van studenten werkt op de projectlocatie aan de optimalisatie van het kweekproces alsook aan revolutionaire ideeën om de
koraal- en visproductie structureel te gaan verbeteren in ontwikkelingslanden.
"Het herstellen van het koraalrif klinkt misschien simpel, maar dat is het absoluut niet. Het is veel werk om de structuren in het water te plaatsen, en het duurt heel lang voordat de kleine fragmenten weer uitgegroeid zijn tot een rif. Ook moeten er opnieuw vissen en ander onderwaterleven worden aangetrokken. Het duurt dus wel even voor alles weer bij het oude is", besluit Kimmie.
(Foto's: Ewout Knoester - Reefolution) Ben jij geïnteresseerd in koraalrestauratie en gepassioneerd door de oceaan? Heb jij dagen, weken of zelfs enkele maanden nood aan een rustperiode? Neem gerust een kijkje
op deze site.