De
stad Beringen gaat kippeneitjes laten onderzoeken op dioxines om zo de luchtkwaliteit te meten. En jij kan hierbij een handje helpen.
”Door de groei van de stad Beringen, zowel wat betreft inwoners als bedrijvigheid, en de toename van de activiteiten in de omgeving op het gebied van verkeer en industrie, blijft het opvolgen van de leefomgeving een belangrijke taak voor het bestuur. Daarom wenst de stad een beeld te krijgen van de immissies op het Beringse grondgebied", zegt schepen van leefmilieu Tijs Lemmens.
Op aanraden van
Leefbaar Tervant – die al meerdere keren hun bezorgdheid hebben geuit betreffende gezondheidsaspecten in Beringen - werd contact opgenomen met Toxicowatch Foundation. Deze vereniging heeft namelijk al meerdere jaren ervaring op het gebied van toxicologische stoffen en immissies.
Op 29 mei presenteerde Toxicowatch hun aanpak voor een delegatie van Leefbaar Tervant en het schepencollege. Er werd voorgesteld om verspreid over Beringen acht kippenrennen als staalnameplaats te selecteren.
"Deze kippen dienen een groot deel van de tijd buiten vrij te kunnen scharrelen in en op de grond (6-8 uur). Deze kippen komen dan in nauw contact met schadelijke stoffen die neerslaan op het Beringse grondgebied, waardoor deze ook terug te vinden zijn in de eieren die zij leggen. Per geselecteerde locatie zullen enkele (6 tot 10) eieren afkomstig van meerdere kippen als staal genomen worden", legt Tijs Lemmens verder uit.
Op deze eieren zal door een erkend labo de DR CALUX-methode worden toegepast om het dioxinegehalte te bepalen. Een gaschromatografie-massaspectrometrie kan eventueel bijkomend worden uitgevoerd op de stalen om te bepalen om welke dioxines het gaat. Deze werkwijze geeft een goede indicatie welke dioxine-achtige stoffen er neerkomen op het grondgebied van Beringen en door opname in ons lichaam terecht kunnen komen. Met deze methode kan er echter niet specifiek vastgesteld worden wat aan de oorzaak ligt van een hoog resultaat. Indien dit blijkt, zal verder onderzoek dit aan het licht moeten brengen.
Het stadsbestuur van Beringen roept nu geïnteresseerde inwoners die hun kippenren kandidaat wensen te stellen als staalnamepunt op zich te melden bij de stad Beringen via milieu
beringen.be. Toxicowatch zal uit de kandidaten na een plaatsbezoek acht staalnamepunten verspreid over Beringen selecteren. Op de geselecteerde staalnamepunten zal er in het najaar circa 10 eieren per locatie verzameld worden. Gelieve enkel kippenhokken aan te melden waar de kippen een groot deel van de tijd buiten scharrelen.
“De geselecteerde eigenaars dienen zich eveneens akkoord te verklaren om eveneens bijkomende eieren te leveren, indien er besloten wordt om dit onderzoek op een later tijdstip te herhalen om zo evoluties te kunnen opsporen.” deelt schepen Tijs Lemmens mee.
Leefbaar Tervant liet vandaag ook weten verheugd te zijn met deze aanpak van de stad.
"We wensen het huidige stadsbestuur en de burgemeester te bedanken voor de duidelijke wijziging van de bestuursstijl. Onze vroegere contacten waren niet in staat om op een mature wijze om te gaan met de vragen van bezorgde burgers, en, verlaagden zich zelfs tot persoonlijke aanvallen en het criminaliseren van onze woordvoerders. In dit opzicht is het huidige stadsbestuur een echte verademing voor ons : eindelijk degelijke gesprekspartners én een respectvolle communicatie", zegt
Peter Houdmeyers van Leefbaar Tervant.
Inmiddels wacht Leefbaar Tervant nog altijd op de uitspraak van Raad van State in verband met hun verzoek tot nietigverklaring van de milieuvergunning van de oven te Beringen.