Liverpool heeft de finale van de Champions League verloren. Trainer Jürgen Klopp kreeg klop en dat is voor één keer een verdiende straf. Leedvermaak is mij eigenlijk vreemd maar in dit geval kan ik er niet om heen. Ik neem het op voor onze land- en provinciegenoot Simon Mignolet die door Klopp in januari op de bank werd gezet na sinds 2013 titularis te zijn geweest. Klopp koos voor zijn landgenoot Loris Karius maar dat brak hem in de CL-finale zuur op. Twee kinderlijke doelpunten na megaflaters van Karius bewezen nog eens dat Mignolet een veel betere keeper is. Het werd de hoogste tijd dat de vernedering van Simon werd afgestraft. Dat gebeurde uitgerekend in de belangrijkste wedstrijd die een Europees clubelftal kan spelen. Ik ben er blij mee! Die Duitse arrogantie moest eens stoppen. Klopp mag voor mij volgend seizoen best nog als coach op de bank zitten bij The Reds maar dat zal zonder Mignolet zijn. Hij is geen bankzitter, daar heeft hij te veel talent voor. Eén ding zullen we wellicht nooit weten: “Wat hebben die twee tegen elkaar gezegd na deze finale?” Niet veel denk ik. Loris Karius sprak met zijn flaters voldoende duidelijke taal. Wie het voetbalschoentje past, trekt het maar aan. Her en der gingen al stemmen op om te spreken van invloeden van de gokmaffia maar dat vind ik toch een brug te ver.
Vroeger had je op Radio 1 om 17.45 uur het rubriekje ‘Wat is er van de sport?’. Daarop heb ik mij met heimwee gebaseerd om in deze Losse Flodders drie actuele sportonderwerpen te bespreken. Item nummer 2 is de formidabele etappe van Chris Froome die de koninginnenrit in de Giro won na een solo van 80 km. Die ontsnapping was de basis voor zijn eindoverwinning. De halve wereld bleef vol bewondering achter. De andere helft worstelde met Armstrong-vraagtekens. Vorig jaar werd immers een te groot gehalte salbutamol in zijn urine aangetroffen. Die was afkomstig van puffertjes. Waren zij de er de oorzaak van dat de tegenstanders in het wiel van Froome, of ver daar achter, zaten te puffen? Voorlopig moeten we hem het voordeel van de twijfel geven want hij heeft nog nooit een positieve dopingtest afgeleverd. Helaas zijn er vroeger nog renners geweest die pas na hun actieve carrière van hun voetstuk tuimelden.
Eindigen doen we met een Limburgs happy end. Mooier kan toch niet. Racing Genk heeft zich na winst tegen Zulte-Waregem geplaatst voor Europees voetbal en mag naar de voorronden van de Europa League. De metamorfose van een sukkelend team naar een winnaarsmachine heeft geleid tot een exploot. Iedere Limburger moet dezer dagen maar in blauw/wit denken. Binnen enkele weken mogen die kleuren geruild worden voor die van de Rode Duivels.
(Martin Vanierschot)