De
kerk van Koersel is na de restauratie een pareltje geworden, een bezoekje meer dan waard. Er werd de afgelopen jaar dan ook hard gewerkt aan een grote restauratie.
In de kerk is de vloer helemaal teruggelegd: de ontbrekende tegels zijn aangevuld met gelijkaardig materiaal. En onder de kerkvloer ligt nu vloerverwarming hetgeen voor een aangename en constante temperatuur zorgt en bovendien veel zuiniger is. Er is een nieuw altaar dat verplaatsbaar is zodat nevenactiviteiten gemakkelijker kunnen plaatsvinden. Het vorige altaar komt in de kaarsenkapel. "Hierop komt een O.-L.-Vr.-beeld en de mogelijkheid om er een bloemetje te zetten of een kaarsje aan te steken op een nieuwe kaarsenstandaard met afzuiging die we overgekocht hebben van de kerkfabriek van Lommel. De toegang tot de kaarsenkapel zal steeds open zijn vanuit het portaal. Vanuit de kaarsenkapel is er inkijk in de kerk via de glazen deuropening", vertelt
pastoor Benny.
Aan de toegang tot de Theresiakapel werden twee stalen balken aangebracht om de nieuwe glazen wand te dragen zodat er permanent inkijk is in de tentoonstellingsruimte. In deze glazen wand is er nu een
brandglasraam met de figuur van de verrezen Christus, gerecupereerd uit het oude Corsala.
"Tijdens een inventarisronde waarbij al ons kerkelijk erfgoed werd beschreven, genummerd en gefotografeerd, ontdekten we in een kast een vlag van een boerengilde in de hulp-sacristie. Omdat ze in niet al te beste staat was, is ze gerestaureerd door een experte uit het Begijnhof van Diest. De vlag wordt in een houten kader achter glas opgehangen en in de Theresiakapel tentoongesteld", vertelt de pastoor nog.
In de zijbeuken van de kerk zijn de
opgefriste biechtstoelen terug op hun oude plaats. Daarom werden de locaties van enkele staties van de kruisweg aangepast. De mooie preekstoel blijft staan waar hij vanaf het begin in 1839 heeft gestaan. In de sacristie is er een nieuwe parketvloer en een nieuwe zoldering. De prachtige oude kasten, afkomstig van een oud Hasselts klooster, werden behouden en gezuiverd. Op het koor komt ook de gietijzeren communiebank terug. Ze werd geplaatst over de hele breedte van het koor en vóór het vroegere hoofdaltaar met in het midden een poortje voor toegang tot het tabernakel. De schildering van de gebogen wand achter het vroegere hoofdaltaar zal terug de figuren van 1905 tonen. Hieronder komen de oude groene geschilderde motieven terug. De twee grote wandtaferelen uit 1905 op het koor (links: het Laatste Avondmaal, rechts: Mozes in de woestijn die water uit de rots slaat) werden gezuiverd en opgefrist.
De verlichting in de kerk en het koor is een combinatie zijn van indirecte ledverlichting en ledstralers. De twee unieke halve maanvormige glasramen boven het koor zullen ’s nachts van buiten enkele uren met ledverlichting zichtbaar blijven.