De
Koerselse reuzen Tuskes Riek en Salie werden vandaag officieel terug overgedragen aan de Koerselse bevolking.
Deze reuzen werden teruggevonden bij
Julien Maebe uit Heusden. Ze lagen lange tijd in de kelder van de voormalige academie van Koersel en werden zwaar beschadigd door het water dat in de kelder stond. Een toevallige ontmoeting tussen Julien en Patrick Haselaars, uitbater van Remise 56, zorgde ervoor dat de reuzen terug naar Koersel verhuisden. Ze krijgen nu een nieuw leven dankzij de Koerselse Reuzenvrienden.
"De reuzen werden in 1962 ingeschreven in het bevolkingsregister van Koersel. Die waren toen regelmatig te zien bij optochten. Dat herinner ik met nog goed als kind. De laatste optocht dateert van 1994. Nadien raakten ze in de vergetelheid en werden ze aangetast door water en vocht. Het is Julien Maebe van de de reuzengilde van Hauweycken uit Heusden-Zolder de Tuskes Riek en Salie meenam voor bewaring. Toen ik Julien ontmoette, was het al snel duidelijk dat de reuzen terug naar Koersel zouden komen. Wij willen nu werken met een aantal medestanders om een echte reuzengilde in Koersel op te richten", zegt
Patrick Haselaars.
De mensen van Club 9 in Koersel zijn bezig met een kortfilm waar reuzen een rol in gaan spelen. De Koerselse reuzen worden zo meteen al filmsterren.
In Remise 56 werd vandaag ook de lenteontmoeting gehouden van de Limburgse reuzenbeheerders en werd de Koersel reuzen officieel overhandigd aan de bewoners van Koersel. Het was Marcel Dumon van de reuzengilde Bolderberg die na de vergadering de Koersele reuzen via een oorkonde overhandigde aan Patrick Haselaars.
Ook werd er het label
'reuzenvriendelijke gemeente' voorgesteld. Om de eeuwenoude relatie tussen de gemeentelijke overheden en de reuzengildes te bestendigen en aan te wakkeren kunnen Vlaamse gemeenten dit label bekomen.
Ook de stad Beringen wil zo'n label. "We gaan de reuzen zoals in 1962 terug inschrijven in het bevolkingsregister", zegt schepen van cultuur Patrick Witters.
Tot slot stelde ook Marcel Veltjes van de reuzengilde van de Putheks van Zolder nog een mooi educatief project voor. '
CurieuzeReuze' is een scholenproject om kinderen terug vertrouwd te maken met de tradities van reuzen. Het is gevolg van de erkenning van de Vlaamse Reuzentraditie als Vlaams immatrieel erfgoed door minister Sven Gatz.
(foto's Patrick Cosemans)