In De Kardijk werd vanavond een hoorzitting gehouden over de
mogelijke declassering van een deel van de Beringse kolenwasserij. Maarten Van Dijck van het Agentschap Onroerend Erfgoed gaf er tekst en uitleg bij de procedure. Vorig jaar werd door minister Bourgeois een voorlopige opheffing goedgekeurd. Volgens de minister is de declassering van kolenwasserij 1 en 3 geen probleem omdat de erfgoedwaarde van de kolenwasserij niet wordt aangetast en de de herbestemming en hergebruik te duur is voor de maatschappij. De minister gaat hier wel in tegen het advies van de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed. De opheffingsprocedure voorziet een maand dat burgers tijdens een openbaar onderzoek bezwaren kunnen indienden.
De stad Beringen organiseerde in dit kader een extra hoorzitting waar naast vragen ook al bezwaren konden ingediend worden. En die kwamen er al vanuit verschillende hoeken. Zo merkt François Hemelaers van de erfgoedvereniging Citévolk Spreekt op dat een monument als de kolenwasserij niet gedeeltelijk kan bewaard worden. 'Het is net als je zou zeggen dat we de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Antwerpen zouden afbreken en de rest behouden. Antwerpen zou te klein zijn', zegt Hemelaers.
En dat was de teneur van de avond. In 1993-94 werd beslist om de mijn van Beringen in zijn geheel te bewaren voor het nageslacht. En die belofte moet hoe dan ook in ere worden gehouden door de minister.
De kolenwasserij is uniek en niet deelbaar.
"De kolenwasserij niet bewaren is een slag in het gezicht van iedere mijnwerker, van iedere immigrant die naar Beringen is gekomen. Je dient een kaakslag uit aan de Italianen, Grieken, Spanjaarden, Russen, Polen en Turken die hier in Beringen hun zweet hebben gelaten. De kolenwasserij is een symbool voor Beringen-Mijn en het mijnwerkersverleden", zei Manille Willems.
Ook Paul Boutsen van vzw Het Vervolg was aanwezig. Paul is het gezicht van het protest tegen de declassering en de mogelijke sloop.
"Het siert de stad dat ze deze hoorzitting hebben georganiseerd. Ik vind het heel fijn dat veel inwoners van Beringen hun mening hebben gezegd vanavond. Dit is een stap in de goede richting. Ik hoop dat de minister nog van gedachte veranderd na deze avond maar indien niet, blijven we alvast strijdvaardig. Rond dit dossier is veel te weinig studie verricht, niet door de stad, niet door de provincie en niet door LRM. We hebben hier erfgoed van wereldniveau en we behandelen het als een tuinhuisje", zegt Boutsen.
Bezwaren indienen kan nog tot 18 maart
via de site van de stad.