Op de
viering van 10-jaar be-MINE kwam minister van Onroerend Erfgoed Mathias Diependale met goed nieuws voor de erfgoedliefhebbers.
Kolenwasserijen 1 en 3 worden dan toch niet gesloopt en worden onderdeel van een nieuw project:
be-NATURE.
Be-MINE stak de jongste maanden de koppen bij elkaar met heel wat erfgoedexperts, sector organisaties, erfgoedverenigingen, ex-mijnwerkers en betrokken beleidsmakers. Het resultaat? Het be-NATURE principe, waarbij industrieel erfgoed en natuur samen een unieke mix vormen.
“We kiezen voor het absolute behoud van beeldwaarde. Kolenwasserij 3 bewaren we bovendien integraal als een ‘kijkdoos’, met het oog op een invulling in de toekomst. De bouwvallige gevels maken plaats voor tijdelijke transparante gevels. Zo krijg je vanop de terril inkijk in deze kolenwasserij”, zegt Jeroen Huysmans, algemeen directeur NV be-MINE trots.
Kolenwasserij wordt gecontroleerd overgeleverd aan de natuur.
“In kolenwasserij 1 komen we terug tot de essentie van het gebouw: de kracht van de structuur. We behouden het dragend skelet van balken en kolommen en ruimen onveilige vloerplaten en verloederde installaties op. We gaan voor een light restauratie van de gevels aan de noordzijde met het oog op het behoud van de beeld- en ensemblewaarde. Deze façade wordt ondersteund door 3 zorgvuldig gerestaureerde traveeën en we voeren intensieve beton- en staalherstellingen uit. Een aantal resterende geselecteerde installaties en het merendeel van de structuur laten we gecontroleerd overnemen door de bloeiende lokale natuur errond. Om de lokale natuur te laten floreren maken de momenteel donkere ruimten plaats voor een nieuwe transparante dakstructuur. Deze spectaculaire symbiose maken we publiek toegankelijk voor fietsers, wandelaars en erfgoedliefhebbers, zodat bezoekers zich kunnen vergapen aan de essentie van be-MINE: industrieel erfgoed en natuur aan de voet van het Kolenspoor”, legt Jeroen Huysmans nog uit.