Voor een fotograaf is dit een mooi plaatje. Het gele van het gras, perfect in harmonie met de gele baksteen. Maar voor tuinliefhebbers is dit een horrorbeeld. Volgens veel experten moeten we ons niet veel zorgen maken. Het gras schiet gewoon terug uit. Even geduld, nog veel meer regen en hup!
Wij gingen ons licht eens opsteken bij
René Vangilbergen van het tuincentrum Vanderlinden & Vangilbergen in Paal.
"Door de extreme droge weersomstandigheden van de voorbije maanden zijn nagenoeg alle gazons bruin en verdroogd. Berichten dat de gazons vanzelf herstellen na deze droogte is wat te positief voorgesteld en gaat zeker niet op voor de
grasvelden op onze zandgronden. Indien de wortels verdroogd zijn zal er zeker geen gras terugkomen", zegt René.
Maar wat kunnen we dan nog doen?
"Alles hangt af van de schade die de droogte heeft veroorzaakt en de behandeling zal dus verschillend zijn van gazon tot gazon. Verticuteren is een eerste vereiste waarbij de viltlaag niet dikker mag zijn dan 1cm want dan gaat een doorzaai niet meer lukken zonder deze viltlaag te verwijderen. Is de ondergrond te fel verdicht dan is het aangewezen een volledig nieuwe aanleg te doen.
Indien doorzaaien van het gazon wel kan, dan is het van belang de juiste grassoort te gebruiken. Bepalend hierbij is de hoeveelheid oud gras dat de droogte heeft overleefd. Uiteraard is het belangrijk een goede kwaliteit van graszaad te kiezen, eventueel met een coating die de kieming en de wortelvorming positief beïnvloedt.
Vooraleer echter met de werken te beginnen is het van belang dat het vochtgehalte van de bodem volledig hersteld is. Daarvoor zullen
meerdere regenbuien over meerdere dagen nodig zijn.
Bemesting na de eerste regenbuien is enkel aangeraden indien verwacht wordt dat het gras nagenoeg volledig vanzelf gaat herstellen. Bij doorzaai pas bemesten als het nieuwe ingezaaide gras 2 cm hoog is. Best is te kiezen voor een kwalitatieve, traagwerkende gazonmeststof", zegt René nog.
En niet te vergeten: geen water van bovenaf is geen werking van de meststof.