Vandaag komen koning Filip en koningin Mathilde op bezoek in Beringen. Maar wist je dat het de eerste keer is dat er een koning naar onze stad komt? Op 30 oktober 1950 was er al wel koninklijk bezoek toen prins Boudewijn de mijn van Beringen bezocht.
En koningin Paola is op 14 oktober 1997 op werkbezoek geweest bij de sociale werkplaats De Posthoorn in Beringen.
Het bezoek van de prins in 1950 moest de Limburgse mijnstreek een positief imago geven.
Officieel werd het bezoek aangekondigd als:"zich op de hoogte te stellen van de werkvoorwaarden in de Kempische mijnnijverheid en zijn belangstelling te betonen voor het leven van onze mijnwerkers".
De prins wilde incognito naar Beringen komen maar het bezoek lekte uit en er stond een grote menigte hem op te wachten. Om 9u reden de wagens van het hof begeleid door motoren van de rijkswacht het plein van de mijn op. Kinderen en publiek stonden te zwaaien met vlaggetjes en juichten de prins toe. De prins werd opgewacht door de gouverneur, de burgemeesters van Beverlo en Koersel en de voorzitter van de raad van bestuur van de Beringse mijn.
Het ondergronds bezoek had onmiddellijk daarna plaats. De prins in mijnwerkerspak met helm en halsdoek kreeg een rondleiding in een peiler in volle werking. Ook de nieuwe pompenzaal en de locomotiefloods op de verdieping van 789m stond op het programma. De prins had een gemoedelijk onderhoud met de mijnwerkers en merkte op dat de mijn van Beringen heel modern was.
Na het ondergronds bezoek ging de prins naar Hasselt voor een lunch om in de late namiddag terug te keren naar Beringen. "Onder leiding van directeurs en ingenieurs bracht de Koninklijke1 Prins vervolgens een bezoek aan de mijnbovengrond. Achtereenvolgens werd hij binnengeleid in de zaal der ophaalmachine, waar het reusachtige vliegwiel op commando van de bel rondsuist; boven op het veertig—meter—hoge bovengrondse gebouw, waar tussen de witte walm der koeltorens door het heer ijke panorama van onze werkzame gouw zich als een tapijt aan uw voeten uitstrekt; in de hallen waar reusachtige ovens een drukkende atmosfeer schep pen; in het electrische hart van de mijn, het waterzuiveringsstation, de ateliers voor justeerders en draaiers, in waszalen, eetzalen, schrijnwerkerij enz. Overal sprak de hoge gast zijn bewondering uit voor de vergevorderde graad van modernisatie. Overal richtte hij zijn warme, joviale stem tot de eenvoudigsten der werk ui. Overal reikte hij sympathiek de hand aan onze Limburgers en had hij een woordje van aanmoediging of genegenheid voor hen over",schreef Het Belang van Limburg toen lyrisch. Tot slot van zijn bezoek aan Beringen bezocht hij nog de Guido Gezellebibliotheek, de huishoudschool en het kinderheil. Ter gelegenheid van dit officiële bezoek werd een gedenkpenning naar een ontwerp van Moeschal geslagen. Die wordt nu te koop aangeboden op het internet voor 50 euro. In het poortgebouw van de mijn (nu Toerisme Beringen) werd naar aanleiding van het bezoek van de prins een gedenkplaat aangebracht.