In restaurant
Oogst van Eden in Korspel werd vandaag het
'Fier op Hier' menu voorgesteld in aanwezigheid van de
Beringse boeren en producenten. Chef Philip Reynders heeft een passie voor producten en die passie brengt hij nu 100% over in zijn restaurant. Op het menu staan hoofdzakelijk producten van boeren uit de omgeving. Samen met die boeren werkte hij nauw samen om een aantrekkelijke kaart met unieke gerechten samen te stellen. Zo werden in samenspraak met die lokale boeren, nieuwe producten zoals kaas en brood speciaal gemaakt voor het restaurant.
Voor die lokale producenten zijn initiatieven zoals deze heel belangrijk. "Het is heel interessant voor de mensen uit de buurt . Meer mensen denken na over wat ze eten en willen weten vanwaar het komt", zeggen
Tom en An van hoeve Machiels in Beverlo.
Ook
Dirk Claes van de Wintershoeve uit Paal sluit zich hierbij aan. "We hebben een landbouwbedrijf met koeien en daarnaast een hoevewinkel waar we ijs, kaas en melk verkopen. Onze hoevewinkel is een belangrijk onderdeel geworden voor ons bedrijf".
Willy Theunis van de Stalse Schans heeft een open bedrijf waar iedereen altijd eens mag komen kijken. "We leven vooral van ijsroom en kaas. Daarnaast doen we ook groepsbezoeken en hebben we een paar kamers voor hoevetoerisme. Voor ons is de verkoop van ons schapenijs het belangrijkste onderdeel van het bedrijf. De korte keten is heel belangrijk, daarom is een initiatief zoals dit heel tof. Veel mensen in Beringen weten nog altijd niet dat er bij ons lekkere producten te koop zijn".
Opvallend cijfers nog: in Beringen zijn er 34 boeren en dat is een stijging. "Zo komen we terug op het niveau van 10 jaar geleden. Het zijn vooral kleine landbouwbedrijven die zorgen voor de stijging", zei burgemeester Vints deze middag.
Philip Reynders is uit het goede hout gesneden. Hij komt uit een familie van beenhouwers en kent de slagersstiel nog als geen ander. Het interieur van zijn restaurant verwijst dan ook naar zijn familiegeschiedenis. Philip werd in Beringen een lokale held dankzij café-brasserie ’t Vijgeblad in Beringen-centrum. Daar combineerde hij zijn passie voor bier met lekker eten. Samen met zijn broer Jurgen is hij ook het brein achter het populaire Koolputtersbier, een lokaal bier dat wereldberoemd is in Beringen en omstreken. Na twintig jaar caféleven vond Philip een nieuwe uitdaging in zijn nieuw restaurantconcept ‘Oogst van Eden’.
Het culinair genieten met goede producten en een lekker bier is nog steeds het leidmotief van Philip. “We willen een vlotte en laagdrempelige sfeer creëren waar mensen echt en puur kunnen eten. De nieuwe generatie laten we kennis maken met verdwenen smaken en we werken met plaatselijke producenten om de keten zo kort mogelijk te houden. Mensen kunnen bij ons proeven wat er in de buurt wordt geproduceerd. Patatjes komen van de lokale aardappelboer. En het kaasplankje bestaat uit kazen van schapen en koeien uit de buurt.”, zegt Philip.
De nadruk ligt niet alleen op een goed stuk vlees, ook vis staat op de kaart en er is een tof aanbod voor vegetariërs. Philip’s kennis van de Belgische biergastronomie lees je met plezier op de menukaart. De recepten van de dranken en gerechten zijn allemaal huisbereid door Philip en zijn echtgenote Hilde volgens strikte familiegeheimen. Philip en Hilde zijn een tandem, goed geolied en een topmerk. Hilde is de perfecte gastvrouw, Philip staat in de open keuken zijn kunsten te demonstreren. “Net zoals in een café is er trouwens vaak tijd voor een praatje. Ik werk met mijn gezicht naar de gasten toe. Dat sociaal contact hoort zeker bij ons totaalconcept”, zegt Philip.
Fier op Hier, dat is het menu waarmee ‘Oogst van Eden’ zijn handelsmerk heeft gemaakt. Wat dacht je van een rundcarpaccio met balsamico van zwart Koolputtersbier en vijgen met een percorino van de Stalse Schans?