Kristel Dewaele houdt van woorden die het leven inkleuren. Elke dag is anders gekleurd en dat weerspiegelt zich in haar schrijfsels. De ene dag produceert ze kinderverhalen, de andere dag een vrolijk rijmpje, een diepdroevig vrij gedicht, een raak puntdicht of een intense
senryu/haïku. De eerste vraag die we ondertussen kennen:
Wat heeft u afgelopen jaar geraakt?
Dat er naar mijn gevoel veel mensen in de nasleep van corona kortere lontjes gekregen hebben. Ze zijn veeleisender, (verbaal) agressiever geworden. Voor mij bestaat er duidelijk een pre- en een postcorona tijdperk.
Wat heeft u geïnspireerd?
De vindingrijke ideeën van Myriam Goris van het Ateliertje en haar hulp op creatief vlak. Wie mij kent en mijn sociale media volgt zal dat zeker al ontdekt hebben. Reveil die gemeenten aanmoedigt om de rouwcultuur in Vlaanderen nieuw leven in te blazen d.m.v. muziek, poëzie, verhalen, dans. Stad Beringen deed hier nu reeds voor de tweede keer aan mee o.l.v. An Moons, schepen van cultuur. Ik vind dit een heel mooi initiatief waar ik door geïnspireerd werd en heel graag aan mee doe.
Wat vond je het beste op radio, TV, internetgazet Beringen, krant, podcast of sociale media? Over het algemeen lees ik weinig kranten omwille van al het negatieve nieuws waarmee we constant geconfronteerd worden. Daar ik een gevoelsmens ben zou ik er mijzelf slecht van gaan voelen. Ik zoek dus liever het positieve op en dat vind ik meer in de internetgazet van Beringen. Verbaast het je als ik je vertel dat ik vooral hou van het poëziehoekje? ‘Culture coated’ op Radio Benelux kan mij wel bekoren. Zij hebben nog maar net in samenwerking met de bibliotheek van Beringen een Boekenfestijn georganiseerd. Wim Wilms is de presentator van dienst en kent de kneepjes van het vak om mensen te verbinden, een mooie gave vind ik dat.
Welke concerten, boeken, films of theatervoorstellingen hebben je in 2023 geïnspireerd?
De laatste voorstellingen die ik bijwoonde waren shows van Erhan Demirci en Kamal Kharmach. (blijkbaar al van eind 2022). Zij zorgden voor een lach op ons gezicht en leerden ons het leven wat meer te relativeren door hun grappen over serieuze onderwerpen. Ik lees allerlei soorten boeken - van thrillers naar poëzie naar feelgood e.a.. Nadat ik een tijd geleden ‘Boef, hoe ik een wilde Spaanse berghond in huis nam’ van Jana Wuyts verorberd had, was ik nu toe aan ‘Boef, liefhebben kan je leren’. Van Anja Feliers las ik het eerste deel van haar erotische trilogie ‘Dirty little secrets’. Deel 2 en 3 liggen nog te wachten om verslonden te worden. Van de Limburgse Danny Vandenberk las ik ‘Eitjes in de bedpan’. Zijn no-nonsens en woordspelingen zorgden dan weer voor hopen ontspanning.
Wat zijn uw wensen voor 2024?
Minder oorlog en negativiteit. (Toch iets werelds) Meer verdraagzaamheid en kansen om kleine gelukjes te ontdekken.