De
sluiting van de horeca stuit ondertussen op heel veel kritiek. Een aantal Beringse horecaondernemers liet hun ongenoegen de afgelopen dagen duidelijk merken op sociale media. Velen investeerden net om alles veilig te laten verlopen. Ook geplande evenementen in de horeca vallen weer in het water. Zo werd het kampioenschap pizza eten bij
Esso Bruno in Beverlo eergisteren afgelast.
Angelo Bruno, zaakvoerder van Group Bruno, steekt zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken.
"De corona cijfers zijn catastrofaal. Iedereen moet vechten tegen dit virus. Maar niet alleen de horeca waar meer als 100.000 mensen tijdelijk hun job verliezen, moeten met de vinger gewezen worden. Dit is onrechtvaardig en onterecht. Er is geen enkel statisch cijfer dat bewijst dat de sterke groei van het virus te wijten is aan de horeca. Dat er een harde aanpak moet zijn naar de kleine minderheid die de regels niet respecteert ben ik volledig mee eens. Daarom roep ik op dat alle federaties - VOKA, UNIZO, VKW, HORECA VLAANDEREN - hun leden oproepen om samen op straat te komen en te laten horen dat we niet akkoord zijn met dit beleid en deze keuzes. Wij vragen aan de regering om hun standpunt meteen te herzien", zegt
Angelo Bruno.
Ook
Bart Lodewyckx van Unizo haalt vandaag scherp uit in zijn wekelijkse nieuwsbrief.
"Hebben we dan geen enkel begrip voor de beslissingen van vrijdagavond? Toch wel, met de toenemende druk op de ziekenhuizen voelde je aan dat er krachtdadig moest ingegrepen worden. Dat hebben ze gedaan met ook enkele juiste beslissingen en een duidelijke communicatie. Toch voelt de horecabeslissing als een mokerslag en unfair. Als je de betrokken minister vervolgens hoort verkondigen dat men vanaf maandag zeer streng zal controleren, dan kan je alleen maar concluderen dat we gefaald hebben. Want die controles hadden de voorbije weken moeten plaatsvinden, zodat de vele horeca-uitbaters, die kosten noch moeite spaarden om onze veiligheid te garanderen, niet het slachtoffer moesten worden van de minderheid die het (ook buiten de horeca) niet zo nauw nam.
De sluiting van de horeca heeft daardoor veel weg van een
symboolbeslissing, waarbij een sector collectief moet bloeden voor individueel falen. Deze tweede lockdown is bovendien een systeemfalen. Want een welvarend en modern land als het onze zou alle technieken (lokale aanpak, efficiënte track & tracing, betere communicatie naar bepaalde groepen) moeten inzetten om dit te vermijden", zegt Lodewyckx.
Net vandaag publiceerden enkele kranten cijfers waar mensen besmettingen zouden opgelopen hebben. De horeca staat onderaan in het lijstje. Weer voer voor een pittig gesprek aan de toog... als deze nog open zou zijn.