Jimmy Tomson (foto) is in Beringen gekend voor zijn excentrieke kostuums maar hij heeft een klein hartje als het op de erfenis van de mijnwerkers aankomt. Hij bezoekt regelmatig het kerkhof van Beringen-Mijn waar zijn ouders en zijn kleine broertje begraven liggen. De laatste jaren heeft hij heel wat graven zien verdwijnen en ook nu wil de stad Beringen een aantal graven herschikken en dat is niet naar de zin van Jimmy.
"Laat het kerkhof zoals het is! Het kerkhof in Beringen-Mijn, dat is pas het ware erfgoed van Beringen. Hier ligt het zweet van zoveel mijnwerkers, heel Europa ligt hier samen, dit mag niet verdwijnen. Mijn hart doet pijn als ik zie dat er weer wat graven gaan verdwijnen. Dit kerkhof zou
cultureel erfgoed moeten worden. Maak er een historisch kerkhof van, zodat alles bewaard blijft. Er is al zoveel geld naar be-MINE gegaan, er moet dringend geld naar dit prachtig kerkhof komen. Sloop gerust de kolenwasserij en steek dat geld in het behoud van dit kerkhof. Hier ligt het echte erfgoed, de mijnwerkers zelf. Uit Polen, Griekenland, Italië, Estland, Rusland, Spanje en nog zoveel andere landen. Bewaar die graven voor het nageslacht", roept Jimmy op.
François Hemelaers, voorzitter van erfgoedvereniging Citévolk Spreekt is het idee van een historisch kerkhof wel genegen.
"Het idee vind ik prima, behalve het item over de kolenwasserij, dat is al een beschermd monument, dat ga je niet afbreken. Geld kan best op een andere manier gevonden worden, hetzij via gemeentelijke kas, LRM, Europese subsidies enz. De doden liggen er al, laat ze liggen, voorzie het in het gemeentelijk reglement, dat wie als mijnwerker in de mijn van Beringen gewerkt heeft, en hier begraven wordt, een levenslange vergunning krijgt. Niet zijn of haar familieleden, maar de mijnwerker zelf", zegt Hemelaers.
Ook Stephan Put van Monumentenzorg Beringen kan zich deels vinden in de visie van Jimmy. “Kerkhoven hebben een belangrijke betekenis in onze samenleving. De kerkhoven en graftekens houden de herinnering aan onze voorouders levendig en doen ons stilstaan bij de manier waarop wij en onze voorouders omgaan/omgingen met de dood. Funerair erfgoed is dan ook zeer waardevol", zegt Put.
"We zijn er ons echter van bewust dat dit erfgoed steeds meer wordt bedreigd, dit door afbraak van grafzerken of herschikking van kerkhoven maar ook door verwaarlozing en vandalisme. Er is ook geen systematische inventarisatie van funerair erfgoed.
Een grondige inventarisatie van onze kerkhoven is voor de toekomst dan ook heel waardevol. Op deze manier krijgt het stadsbestuur ook een zicht op het funerair erfgoed dat cultuurhistorisch belangrijk is", zegt Stephan Put nog.
Monumentenzorg Beringen heeft op het kerkhof van Stal 10 jaar geleden een aantal grafstenen geselecteerd die intussen teruggelegd zijn als een soort vertegenwoordiging van de evolutie en types.
"We hebben met Monumentenzorg Beringen nu ook besloten om in een
werkgroep en in samenspraak met de stad te overleggen hoe en op welke manier de verschillende kerkhoven aangepakt moeten worden.
Als Monumentenzorg pleiten we weliswaar voor het behoud van alle waardevol lokaal erfgoed, of het nu om funerair, industrieel, agrarisch of welke type ook gaat. De beschermde kolenwasserij slopen om het funerair erfgoed te kunnen bewaren, daar kunnen we ons dan ook niet in vinden", zegt Stephan Put.