Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wil de handelskernen versterken. In haar plan krijgen gemeentebesturen de mogelijkheid om zelf afgeleefde of leegstaande panden aan te kopen. Eén van de concepten die ze ook wil introduceren is een ‘wisselwinkel’, een pand dat voor een beperkte periode aan een lage prijs kan gehuurd worden door een starter, om te kijken of zijn idee aanslaat. Als dat zo is, kan hij verhuizen naar een reguliere winkel.
Schepen van economie Werner Janssen vindt het plan van Crevits nog weinig inhoudelijk concreet.
"Ik stel vast dat er 25 miljoen euro subsidies voorzien worden. Welke de juiste voorwaarden zijn om hiervan te kunnen genieten zijn nog niet duidelijk. En welke financiële inspanning moet je als lokale overheid nog leveren? Is het de taak van een lokale overheid om leegstaande panden op te kopen en te verhuren?, vraagt de schepen zich af.
In de meerjarenbegroting van de stad Beringen is hiervoor alvast geen geld voorzien. De site Lutgart sluit dan weer perfect aan met de visie van de minister. Handelaars kunnen hier immers proberen iets uit de grond te stampen en na succes naar de reguliere markt overstappen. Die creatieve site in het centrum van Beringen is alvast een succes, zo goed als al de lokalen zijn verhuurd.
De leegstandcijfers gaan dit jaar ook niet de goede richting uit.
Uit cijfers die vastgoedadviseur JLL publiceerde, blijkt dat de leegstand steeg tot 9,4%, de huurprijzen onder druk staan en er zitten maar weinig nieuwe retailprojecten in de pijplijn. De vraag naar winkeloppervlakte daalde fors met 17%. Vooral in de winkelcentra (-59%) en de winkelstraten (-29%) was er een sterke terugval, terwijl retailparken een minieme stijging kenden met 1%.
In Beringen staat
10,50% van de handelsruimten leeg, dat is een heel kleine stijging ten opzichte van de vorige jaren maar zeker nog een stuk beter dat vijf jaar geleden toen de leegstand op 13% stond.