Vandaag is het een spannende dag voor Zion Vanschooren en Jarne Rutten van het Spectrumcollege Beringen, ze vertrekken naar Portugal voor een internationale CNC-wedstrijd, georganiseerd door de firma HAAS. Deze wedstrijd, waarin computergestuurde machines (CNC) centraal staan, zal de vaardigheden van de deelnemers op de proef stellen in het draaien en frezen van staal. De twee jonge talenten, Zion (16, bijna 17) en Jarne (18), behoren tot de jongste deelnemers en gaan de uitdaging aan met teams uit heel Europa, voornamelijk uit Portugal en andere Europese landen, waaronder zelfs teams uit het hoger onderwijs.
Volgens leerkracht Jaak Nouwen is de uitdaging enorm: "Vier jaar geleden namen we ook deel en eindigden we op de zevende plaats, wat uitzonderlijk was, aangezien onze leerlingen toen ook bij de jongsten hoorden. Dit jaar krijgen Zion en Jarne de opdracht om binnen vier uur een werkstuk uit staal te maken. Het is zoals bij Bake Off Vlaanderen: klaar of niet klaar, het moet binnen die tijd ingeleverd."
De jongens staan dus voor een stevige uitdaging, maar ze kijken ernaar uit om hun vaardigheden te testen.
Grondige voorbereiding en teamwork
De voorbereiding op deze competitie ging verder dan de schoolbanken. “We hebben bijvoorbeeld het werkstuk van de vorige editie nog eens goed geanalyseerd en we hebben op school veel kunnen oefenen - onze school heeft zeven CNC-machines, een CNC plooibank en een CNC watersnijder.” vertelt Zion.
“Daarnaast hebben we ook externe ervaring opgedaan bij een bedrijf, waar we nieuwe technieken leerden, zoals het opmeten van snijgereedschap in de machine zelf. Dat kunnen we hier op school nog niet.”
Jarne voegt eraan toe: “We vormen een sterk team, en hoewel we elk onze specialisatie hebben, nemen we alle belangrijke beslissingen samen. Ik richt me meer op het programmeren, terwijl Zion zich concentreert op de machine-instellingen zoals het nulpunt stellen en meten.”
Spanning stijgt voor de grote dag
De reis naar Portugal belooft ook spannend te worden.Vandaag vertrekken ze om 11:10 uur vanuit Charleroi naar Porto. Zonder tijd om op adem te komen, moeten ze na aankomst direct naar de wedstrijdlocatie. Jarne benadrukt de stress die de tijdsdruk met zich meebrengt: “We hebben slechts 20 minuten om de opdracht door te nemen en gereedschap te verzamelen. Vergeten we iets, dan krijgen we strafpunten. Zo werkt het systeem: voor elk foutje worden er punten afgetrokken.”
Zion vult aan: “Tijdens de opdracht zullen er last-minute wijzigingen komen, net zoals in een echt bedrijf. Dat maakt het extra uitdagend, maar ook leerrijk. We gaan ervoor, want deze kans krijg je niet elke dag!”
Een opstap naar een veelbelovende toekomst
Leerkracht Nouwen benadrukt dat deelname aan deze wedstrijd meer is dan enkel een unieke ervaring: “De vorige deelnemers zijn inmiddels afgestudeerd en werken volop in de CNC-sector. Sommigen werken deels als zelfstandige en worden ingeschakeld wanneer ingenieurs vastlopen. Of onze leerlingen nu verder studeren of direct de arbeidsmarkt betreden - dat ligt bij ons ongeveer 50-50 - vakmensen zoals Zion en Jarne zijn enorm gegeerd. We zijn trots dat het aantal leerlingen in de CNC-richting weer toeneemt. In het derde en vierde jaar zitten er telkens een dozijn leerlingen.”