In Spectrumcollege campus Paal kregen de leerlingen vandaag allemaal pannenkoeken, een oude traditie die in de school in ere wordt gehouden. De leerkrachten bakten die gisterenavond thuis en bracht dozen vol pannenkoeken mee naar de refter.
Het is vandaag Lichtmis en dan worden er op veel plaatsen pannenkoeken gesmuld.
Maar wat vieren we vandaag eigenlijk?
Kerknet maakt ons wat wijzer: "Op 2 februari vieren we de Opdracht van de Heer, ook wel Lichtmis genoemd. Het feest verwijst naar een gebruik ten tijde van Jezus. Volgens de joodse wet moest een pasgeboren jongen 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het volk te worden getoond (meisjes 80 dagen) en te worden opgedragen aan God. De correcte benaming is dan ook ‘Feest van de Opdracht van de Heer’. Tel 40 dagen vanaf de geboorte van Jezus, die we vieren op 25 december, en je komt uit op 2 februari. Jezus wordt door Simeon herkend als het Licht dat straalt voor alle volkeren. Dat verklaart al een deel van de naam. En -mis staat vanzelfsprekend voor de misviering. Dat er nog ‘Maria’ aan werd toegevoegd, verwijst naar de mariale invulling van het feest tot aan de hervorming van het Tweede Vaticaans Concilie. Niet Maria stond centraal, wel de openbaring van Christus als licht voor alle volkeren. De nieuwe naam luidde voortaan dus: Feest van de Opdracht van de Heer".
En waarom eten we dan pannenkoeken?
"Dat wordt op twee manieren verklaard. 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken. De vorm en kleur van de pannenkoeken worden daarnaast gezien als een verwijzing naar de zon en dus naar het licht, en dat licht is dus Christus", leert ons Kerknet nog.