In samenwerking met KVLV en Femma organiseerde
KWB-Koersel een lezing door de uit Albanië afkomstige Bleri Lleshi, schrijver, politiek filosoof, jongerenwerker in Brussel en docent aan UCLL, die intussen al 18 jaar in Brussel woont.
Zijn
boek ‘Liefde in tijden van angst’ verscheen in 2016, een maand voor de aanslagen in Brussel. Angst is het vertrekpunt van het boek. In onze prestatiemaatschappij regeert angst. Er wordt veel druk gelegd op de mensen, zelfs al op de kinderen. Dat zorgt voor stress en geeft angst. We ontwijken vaak angst i.p.v. er te leren mee omgaan. We maken keuzes uit angst. Burn-out en chronische stress zijn de gevolgen ervan. Dikwijls is er ook onterechte angst: media geven nogal eens foute informatie en in de politiek zijn veiligheid en migratie hot items.
Oplossingen ziet Bleri in liefde, maar ook in tevreden werknemers. De politiek moet de juiste keuzes maken: hoe meer ongelijkheid, hoe meer problemen. In Scandinavische landen is er meer gelijkheid en zijn er eerlijke belastingen. Op Europees niveau moet men ‘nee’ leren zeggen tegen uitbuiting en sociale rechten respecteren. Dit kan door meer samenwerking tussen Europese landen.
Wat hebben we zelf in handen? Liefde, niet de gecommercialiseerde, romantische liefde uit boekjes en films, maar de ware liefde: beseffen dat we bewust een keuze maken, in actie komen en ons inzetten voor de relatie, voor onze kinderen of voor de plaats waar we leven en tenslotte ons engageren, zo bouwen we een echte relatie, een echte band op. Dan krijg je veel terug. Je voelt je goed en kunt groeien als mens. De laatste stap is verantwoordelijkheid nemen, niet bang zijn voor de liefde. Vrijwilligers zijn liefdewerkers. Zo kunnen we het verschil voor anderen maken…
’t Was een enthousiaste, boeiende uiteenzetting.
(Marie-Claire Nickmans - foto's Jean Beerten)