De Limburgse lokale besturen geven in 2021 blijk van een
begripvolle visie inzake gemeentebelastingen ten opzichte van onze bedrijven. Na het pittige en uitdagende jaar 2020 voor onze Limburgse ondernemers, konden onze bedrijven over het algemeen rekenen op extra steunmaatregelen vanuit de lokale besturen. Voor het nieuwe jaar voerde geen enkele gemeente een tariefverhoging in inzake de opcentiemen op onroerende voorheffing en de aanvullende personenbelasting. Maar anderzijds mag er ook nergens gerekend worden op een tariefverlaging. Zo blijkt uit de analyse van de lokale belastingtarieven voor 2021 door VKW Limburg en de Contactgroep Limburgse Industrieregio’s (CLI).
Opvallend: zowel de opcentiemen op de onroerende voorheffing als de aanvullende personenbelasting blijven in ieder Limburgs lokaal bestuur onaangeroerd in 2021: een unicum.
Voorts blijven er helaas wel nog altijd 11 lokale besturen vasthouden aan de archaïsche belasting op drijfkracht van motoren.
Beringen is het enige bestuur dat deze belasting in 2021 gelukkig afschaft. Al merken we ook nu weer dat een afschaffing van de drijfkrachtbelasting vaak leidt tot de invoering van een nieuwe belasting. Zo ook in Beringen, want daar wordt de drijfkrachtbelasting – samen met 5 kleinere belastingreglementen – vervangen door een
nieuwe belasting op basis van de oppervlakte van vestigingen van een onderneming. Een reglement dat volgens Beringen weliswaar de koek evenrediger tracht te verdelen, maar tegelijkertijd wel een reglement waarin honderdduizenden euro’s extra bij onze bedrijven wordt geïnd.
"Naast de belastingen op bedrijfsoppervlakte is ook de invoer van een belasting op pylonen en zendmasten een kwalijke trend. Maar liefst 7 lokale besturen – Beringen, Bilzen, Genk, Kinrooi, Lanaken, Riemst en Zutendaal – innen in 2021 een belasting op dragende verticale constructies, pylonen en masten. Met bedragen tussen 1750 euro en 5000 euro per zendmast richten zij zo ook het vizier op o.a. de telecomoperatoren. Een nieuwe belastingtrend waarvan kan gevreesd worden dat die op termijn wel eens gevolgen kan hebben voor de telecomrekening van bedrijven en consumenten", stelt het VKW nog.
"We merken uit onze analyse alvast een goede start door geen verhogingen door te voeren in de tarieven van de gemeentebelastingen. Maar het invoeren van nieuwe belastingen en deze factuur doorschuiven naar de lokale ondernemers, is iets wat onze bedrijven momenteel kunnen missen als kiespijn. Onze bedrijven die instaan voor de welvaart en werkgelegenheid in onze provincie moeten gesteund worden in deze bizarre tijden, om ook dit en komend jaar nog te kunnen blijven ondernemen en investeren in Limburg.
Daarom een oproep aan de lokale besturen om in de spiegel te kijken en zelf de broeksriem aan te halen waar dat kan! Sommige van onze bedrijven hebben het water aan de lippen staan. Iedere euro die binnen het lokale bestuur zelf gerecupereerd kan worden, moet niet bij onze bedrijven gezocht worden. Zo krijgen onze bedrijven misschien de extra reserve die hen in 2021 kan vrijwaren van moeilijkheden en hen kan helpen werken aan het verzekeren van werkgelegenheid of zelfs bijkomende investeringen", zegt
Ruben Grauls van VKW Limburg.