De campagne 'Maai mei niet' van Knack gaat weer van start. Hierbij worden
particulieren en gemeentebesturen opgeroepen om niet meer te maaien en de natuur haar gang te laten gaan want dat is goed voor de biodiversiteit en de bijen. Die hebben bloemen en stuifmeel immers broodnodig.
"Veel mensen weten niet dat hun tuin ook een stukje natuur kan zijn. Wanneer wij onze tuinen inrichten zodat ze niet alleen de mens maar ook allerlei planten en dieren dienen, dan kunnen ze een wapen zijn in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis. Maai Mei Niet wil helpen de klimaat- en milieucrisis aan te pakken. En dat met kleine, zelfs plezierige ingrepen in de tuin. Tuinen maken minstens 10 procent uit van de totale oppervlakte van Vlaanderen. Ter vergelijking: dat is evenveel als er bos is. Onze tuinen minder verharden, regenwater meer laten infiltreren en bomen de ruimte te geven om te groeien: het zijn stuk voor stuk oplossingen voor nijpende problemen als de aanhoudende hitte en droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Ook ons gras anders gaan maaien is dat. Het knalgroene, gemillimeterde gazon is namelijk funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is", stelt Knack. Je kan zelf je tuin ook registreren op
deze website. De stad Beringen doet ook dit jaar weer mee. "We willen zoveel mogelijk ingaan om niet te maaien. Overal is dat niet mogelijk maar op veel plaatsen in de stad zullen we de bloemen laten groeien", zegt schepen van Leefmilieu Tijs Lemmens. .