Maarten Claes uit Heusden-Zolder zette begin dit jaar de stap naar het ondernemerschap. Hij studeerde autotechniek in het
Spectrumcollege VTI Beringen maar kwam in de telecomsector terecht als shopmanager bij Essec in Paal. Later werd hij beveiligingsadviseur. Met de Fresh Tray gaat hij de strijd aan tegen de vele sigarettenpeuken in het straatbeeld. De eerste zuilen staan ondertussen op de Corda Campus en T2 Campus in Genk. Met verschillende steden zoals Brussel, Hasselt en Beringen is Maarten nu in onderhandeling om zijn innovatie te introduceren.
Het verhaal van de Fresh Tray begon allemaal in Brazilië.
"Vorig jaar was ik met mijn vriendin op vakantie in Brazilië. We lagen op een bepaald moment op het strand van Praia di Pipa en zagen we een heleboel jongeren die afval op het strand aan het oproepen waren. Ze verzamelden sigarettenpeuken. Een van die jongeren vertelde me over de schadelijke gevolgen van sigarettenpeuken voor het milieu. Zo is het slecht voor het water, de vissen en de vogels. De peuken werden daar gerecycleerd", vertelt Maarten.
Zo ging Maarten aan de slag en deed een marktonderzoek.
Wereldwijd belanden er jaarlijks 4.300 miljard sigarettenpeuken op de grond en per dag belanden er in Vlaanderen alleen al 100.000 op straat. Niets is zo vervuilend als de sigarettenpeuk. Zelfs een beetje regen is voldoende om de gifstoffen die een sigarettenpeuk bevat in ons grondwater terecht te laten komen. Bovendien vormen ze ook de grootste vervuiler volgens OVAM, want van alle zwerfvuil is 49 procent afkomstig van rokers.
En zo begon Maarten met zijn bedrijf Fresh Tray. Maarten ging aan de tekentafel zitten en zocht naar een fabrikant.
"Fresh Tray heeft een recyclagestation uit inox ontworpen met een uitneembare cassette aan de zijkant en is volledig brandwerend gemaakt. De smalle opening aan beide kanten houdt de sigarettenpeuken uit het zicht en buiten bereik. Door de kleine opening kan er ook geen ander afval in het station terechtkomen. De trechtertechnologie van het station zorgt ervoor dat er geen ontbranding kan ontstaan in het recyclagestation. De cassette aan de binnenkant verbergt de peuken en houdt de slechte lucht vast. Het station wordt bevestigd door middel van een verankering in de grond", zegt Maarten.
Het resultaat is uiteindelijk een mooi recyclage verhaal.
"De recyclagestations worden maandelijks door ons onderhouden. De cassette wordt dan ter plaatse vervangen en de oude cassette wordt luchtdicht afgesloten en meegenomen voor cleaning. Dit gebeurt op een volledig eco-vriendelijke manier. Het recyclagestation zelf wordt ter plaatse ook op een eco-vriendelijke manier gereinigd. De peuken worden gestockeerd in containers en worden naar een externe firma gebracht voor recyclage. Ze worden daar dan gerecycleerd tot een spuitbaar granulaat en worden nadien gebruikt om de containers voor ons inzamelsysteem te maken. Alle geproduceerde producten kunnen weer volledig worden gerecycleerd waardoor we hier kunnen spreken van een gesloten recyclagecyclus. Op die manier halen wij de giftige sigarettenpeuk uit het milieu en lossen we één van de grootste milieuproblemen van onze tijd op", gaat Maarten verder.
Nu gaat Maarten de boer op met zijn brandveilige zuilen. De interesse is groot. Door de coronacrisis houden de steden hun hand nog op hun geldbeugel. Maar de kersverse ondernemer sprong meteen in dat gat van de markt en ging hygiënestations maken. En zo loopt zijn zaak toch al op wieltjes. Zijn kantoor is in Heusden-Zolder, het magazijn in Beringen.
Meer info via deze link.