In juni adviseerde het
Agentschap Zorg en Gezondheid no regret-maatregelen (NRM) voor locaties mogelijk verontreinigd met PFAS. No regret-maatregelen worden vanuit het voorzorgsprincipe aanbevolen bij een medisch milieukundige problematiek waarover nog niet alle wetenschappelijke kennis aanwezig is. Ze kunnen veranderen in tijd, ruimte en inhoud naargelang er meer data en inzicht beschikbaar komen. Na het een verkennend bodemonderzoek door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) past het Agentschap Zorg en Gezondheid deze maatregelen nu aan.
Schepen van Milieu Tijs Lemmens: “Bij 5 industriële branden en op het oefenterrein van de brandweer is PFAS-houdend blusschuim gebruikt. Daardoor is de bodem en het grondwater er mogelijk verontreinigd. Deze week nog brengt de stad de eigenaars van de betrokken percelen binnen de perimeter op de hoogte".
De locaties waar zeker PFOS-schuim werd gebruikt is de oefenpiste van de Brandweer Beringen aan het Nijverheidspark 10 en het voormalig terrein van Wilms/Bogaerts (nu het containerpark) waar een brand woedde.
De locaties waar mogelijk PFOS-schuim werd gebruikt zijn: brand Borealis aan de Industrieweg, brand Galenco/Soprodal aan de Tervantstraat,
brand schuur Vanderstraeten aan de Korspelsesteenweg en brand Creafood aan de Lochtemanweg 7 (momenteel Gijbels nv).
Daarnaast schrijft het Agentschap Zorg en Gezondheid de eigenaars aan van gekende grondwaterwinningen in deze perimeter met specifieke aanbevelingen rond het gebruik van grondwater voor consumptiedoeleinden. Bovendien zal op de 6 locaties een beschrijvend bodemonderzoek een risico-evaluatie opstellen en de contouren van de verontreiniging in kaart brengen.
Concreet adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid om op drie locaties de no regret-maatregelen te verstrengen die zowel betrekking hebben tot bodem- als grondwatergebruik. Op de drie andere locaties mogen de maatregelen omtrent bodemgebruik gelost worden, maar luidt het advies wel om strenger om te gaan met grondwatergebruik. Verontreinigd putwater is niet drinkbaar en is niet geschikt voor gebruik in de keuken, in de moestuin of voor zwembaden. Wel kan je er je auto mee wassen, het toilet doorspoelen, de oprit afspuiten en sierplanten water geven maar het is duurzamer om hiervoor regenwater te gebruiken. De specifieke maatregelen voor elk terrein vind je vanaf vandaag terug op
vlaanderen.be/pfas-vervuiling.