Ambulancedienst Medicare uit Paal dreigt er noodgedwongen mee te stoppen als er geen subsidies komen.
Sinds jaren staat ambulancedienst MediCare in voor het uitvoeren van alle
collocaties binnen de provincie Limburg en dit in opdracht van de Noodcentrale 112. Voorheen werden deze ritten uitgevoerd door de dichtstbijzijnde 112-ambulance. Zowel voor de vervoerde patiënten als voor de hele bevolking heeft deze werkwijze grote positieve gevolgen.
"Als dienst hebben wij geïnvesteerd in speciaal materiaal om ten alle tijde dit vervoer veilig en respectvol naar de patiënt toe te kunnen laten verlopen. Bovendien worden onze medewerkers speciaal bijgeschoold in deze materie. Het grote voordeel naar de bevolking toe is dat de dichtstbijzijnde ambulances optimaal beschikbaar blijven voor noodoproepen. In 2017 reden wij meer dan 600 keer uit. Momenteel zitten we aan een gemiddelde van ongeveer 2 collocaties per dag", zegt Thomas van den Heuvel van Medicare.
Er is echter één groot hekelpunt. Tot op de dag van vandaag heeft Mediacare nog geen enkele euro subsidie mogen ontvangen. Elke 112-ambulance krijgt normaal jaarlijks een subsidie vanuit de overheid en dit ondanks het feit dat Medicare een goedgekeurde 112-dienst is en aan dezelfde eisen qua uitrusting en kwalificatie moet voldoen als alle andere 112-diensten.
"Het wordt nog hallucinanter als u weet dat in de andere provincies de ambulances die hetzelfde doen als wij in Limburg deze subsidie wél krijgen en dat wij sinds onze start 24u op 24u en 7 dagen op 7 beschikbaar zijn geweest. Persoonlijk ben ik hier nu al 2,5 jaar fulltime mee bezig en heb ik mijn job als spoedverpleegkundige opgegeven om dit werk op een kwalitatieve manier te kunnen organiseren. Want ook de patiënten die wij vervoeren hebben hier recht op. Financieel is het een zeer moeilijke rekensom, die zelfs onmogelijk zou zijn zonder de flexibiliteit en inzet van al onze medewerkers en vrijwilligers. Het verkrijgen van de ons toehorende subsidie is voor vitaal belang voor ons. Concreet zouden wij graag de achterstallige subsidie sinds 1 juni 2016 ontvangen (subsidie als ambulance eerste vertrek) en vanaf 2019 automatisch de geldende subsidie zoals alle andere diensten. Tot op heden hebben we alle kosten zelf moeten dragen en voorschieten," zegt Thomas nog.
Als er geen subsidie komt, dreigt het einde voor Medicare.
"Indien wij bovendien vanaf 1 januari 2019 geen subsidie zouden ontvangen en enkel de aangekondigde 60€ per rit mogen factureren (tot op heden wordt de ritprijs berekend op basis van het aantal gereden kilometers), kunnen wij onmogelijk verder blijven bestaan. De basissubsidie zou omhoog gaan vanaf 2019 ter compensatie van de (zeer lage) ritprijs van 60 €, maar als wij die basissubsidie dan nog altijd niet ontvangen is het onrealistisch om verder te blijven doen. Niet alleen is al ons werk en investering van jaren dan voor niets geweest, ook zullen dergelijke ritten dan terug opgevangen moeten worden door de reguliere ambulances. Dit betekent dat er meer dan 2 keer per dag ergens in Limburg een ambulance meerdere uren niet beschikbaar is voor dringende noodoproepen. Dit gaat mensenlevens kosten", zegt van den Heuvel tot slot.